FOTO: Ponosni smo na Međimurce jer najbolje ‘tamburaju’ u Hrvatskoj!

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, suorganizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije, Grada Dugog Sela, KUD-a ‘Preporod’ i HDS ZAMP-a, u Dvorani ‘Preporod’ u Dugom Selu 5. i 6. studenoga 2016. održan je 23. susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava.

Na 23. Susretu nastupilo je preko 450 najboljih hrvatskih tamburaša, članova 12 najboljih tamburaških orkestara iz Mihovljana, Koprivnice, Čakovca, Karlovca, Starog Petrovog Sela, Varaždina, Zagreba, Koprivnice, Kamenice, Čiča, Zaboka i Siska i 12 najboljih tamburaških sastava iz Belice, Gole, Laza Bistričkog, Stupnika, Maruševca, Dugog Sela, Trnjana, Petrijanca, Beleca, Prugovca, Zasadbrega i Ogulina, dobitnici Priznanja Hrvatskog sabora kulture.

Kao gost Susreta nastupio je Slovenski tamburaški orkestar. U selekciji za ovogodišnji 23. Susret, koju su realizirali selektori HSK-a Ivan Potočnik, Mihael Ferić i Dražen Varga, sudjelovalo je 70 tamburaških orkestara i sastava iz 11 hrvatskih županija s oko 1100 izvođača!

Stručno povjerenstvo 23. Susreta u sastavu: Srećko Bradić (predsjednik), Stjepan Fortuna i Roman Gross dodijelilo je nagrade Hrvatskog sabora kulture:

– u kategoriji koncertnih orkestara, Prvu nagradu Županijskom tamburaškom orkestru “Stjepan Bujan-Stipić” iz Čakovca,
– u kategoriji folklornih orkestara, Prvu nagradu Folklornom ansamblu “Ivan Goran Kovačić” Sisak,
– u kategoriji koncertnih sastava, Prvu nagradu Tamburaškom sastavu KUD-a “Belica”,
– u kategoriji folklornih sastava, Prvu nagradu Tamburaškom sastavu KUD-a “Klek”, Ogulin.

Tako su se naši tamburaši u Međimurje vratili s dvije prve nagrade. Dirigent Županijskog tamburaškog orkestra “Stjepan Bujan-Stipić” je Boris Novak, a Tamburaškog sastava KUD-a “Belica” Danijel Požgaj.

Predstavnik Hrvatskog društva skladatelja Srećko Bradić dodijelio je “Nagradu HDS-a za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja” Tamburaškom orkestru Centra tradicijske kulture Varaždin za izvedbu skladbe “Dohvati crvenu trešnju” skladatelja Bože Potočnika, a pod umjetničkim ravnanjem Tibora Büna.

Prema odluci Stručnog povjerenstva, ekskluzivni sponzor, ”Glazbalarski obrt Mario Žmegač” dodijelio je brač A Županijskom tamburaškom orkestru “Stjepan Bujan-Stipić” iz Čakovca , a prim e Tamburaškom sastavu KUD-a “Klek” iz Ogulina, a koji će ujedno i sudjelovati kao najuspješniji predstavnici 23. Susreta na Razglednici 6 kulturno-umjetničkog amaterizma RH.

Potporu 23. Susretu osiguralo je Ministarstvo kulture RH, pokroviteljstvo Zagrebačka županija, supokroviteljstvo turističke zajednice Zagrebačke županije i Grada Dugog Sela, a poklon pakete Podravka d.d. Medijski pratitelji bili su HRT – Hrvatski radio, Radio Martin i Dugoselska kronika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije