Zdrava radna mjesta za sve uzraste

Savjet za zdravstvo SDP-a Međimurske županije pridružuje se kampanji Europske agencije za zaštitu na radu u obilježavanju Europskog tjedna za sigurnost i zdravlje na radu koji traje od 24. -28. listopada ove godine, po nazivom Zdrava radna mjesta za sve uzraste.

U središtu zanimanja našeg djelovanja, kazala je tom prigodom dr. Andreja Marić, predsjednica Savjeta za zdravstvo SDP-a Međimurske županije, je briga za zdravlje naših sugrađana, sumještana, njihova edukacija i osvješćivanje o različitoj problematici vezanoj uz očuvanje zdravlja, prepoznavanje i liječenje bolesti. Stoga želimo i ovim putem prenijeti poruku čitateljima o potrebi poboljšanja sigurnosti i zaštite zdravlja na radu.

Starenje radne snage donosi mnoge izazove za sve koji su uključeni u upravljanje zaštitom na radu. Dulji radni vijek može dovesti do duljeg izlaganja rizicima, pa je moguće da će više radnika imati kronične zdravstvene probleme i specifične potrebe. Radnici starije dobi mogu biti osjetljiviji na pojedine sigurnosne i zdravstvene opasnosti. U obzir treba uzeti učestalije zdravstvene probleme povezane s radom u određenim sektorima i poslovima s teškim fizičkim i duševnim opterećenjem, fizičkim radom ili neuobičajenim radnim vremenom. Sve je važnija prevencija invalidnosti, rehabilitacija te povratak na posao. Dobna diskriminacija problem je koji treba riješiti na razini društva.
Razmjenom svojih znanja o mjestu rada s poslodavcima i rukovoditeljima radnici mogu pomoći u utvrđivanju problema te pronalaženju i primjeni rješenja, a traženje savjeta od radnika, čime se gradi povjerenje i poštovanje, ključno je za uspješno upravljanje rizicima.

Rukovoditelji trebaju dopustiti radnicima da ukažu na probleme i poticati ih na pomoć pri pronalaženju rješenja. Dobar će rukovoditelj nadahnuti i motivirati radnike, razumjeti njihove jake strane i slabosti i poticati ih na rad kojim se ostvaruju zajednički ciljevi. Neophodna je okolina u kojoj se pruža podrška, u kojoj vlada dobro raspoloženje, gdje stariji i mlađi radnici poduzeća dobro surađuju i komuniciraju.

Suradnja uprave i odgovornih osoba za zaštitu na radu posebice je važna za suočavanje s izazovima starenja i raznolikosti radne snage. Politike ljudskih resursa, primjerice o ravnoteži između poslovnog i privatnog života, radnom vremenu, cjeloživotnom učenju i razvoju poslovne karijere – imaju velik utjecaj na sigurnost i zdravlje. Ključno je da se politikama upravljanja ljudskim resursima podržava upravljanje zaštitom na radu za sve dobne skupne, uzimajući u obzir značajke, potrebe i motivaciju svih radnika.

Upravljanje sigurnošću i zdravljem na mjestu rada u kontekstu starenja radne snage neće samo poboljšati zdravlje i svakodnevne živote pojedinih radnika, već se time utječe i na poboljšanje produktivnosti, te smanjenje troškova organizacije. Prevencija tijekom cijeloga radnog vijeka ključna je u kontekstu starenja radne snage jer na zdravlje u poznim godinama utječu, među ostalim, i uvjeti rada u mlađim godinama. Današnji mladi radnici sutrašnji su stariji radnici.

Osigurati zdravo starenje na poslu znači omogućiti radnicima da dobro žive, dobro rade i dobro stare, poruka je za kraj Savjeta za zdravstvo SDP-a Međimurske županije

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije