Kako na ZAMP gledaju članovi KUD-a iz Svete Marije?

Katarina Kanižaj, voditeljica Dramske skupine KUD-a ‘Ivan Mustač-Kantor’ iz Svete Marije je u ime društva napisala svoje viđenje ZAMPA s upitom ‘Što je ZAMP?’.

>>> VIDEO: Međimurski folkloraši spremaju žestok prosvjed protiv ZAMP-a

U svom osvrtu ona piše: ‘Znademo što je, zašto postoji, kome ide (i naš) novac, tko od toga harača ima koristi, tko ima samo štetu i zaključili smo jedino moguće:

Zgrabiti
Amaterima
Mnogo
Para

Tko dobiva? Oni čiji nastupi stoje desetke tisuća što kuna, što EUR-a, kojima država plaća zdravstveno, koji su osigurani na sve mile načine, koji su “umjetnici”, kojima je to “nasušna potreba” da podebljaju svoje ionako debele račune.

Tko gubi? Oni koji se kulturom bave amaterski, čiji nastupi se ne plaćaju, koji si sami plaćaju zdravstveno, dopunsko, koji troše svoje slobodno vrijeme i često svoj novac da bi pružili svojim sumještanima barem malo veselja. Kod toga naši tamburaši ne sviraju Severinine, Thompsonove, Josipovićeve, Bachove… pjesme, naši pjevači ih ne pjevaju, izvode se narodni napjevi.

Naše KUD-o dužno je prijaviti svaku priredbu, platiti određenu svotu, u protivnom slijedi i kazna. Naš pokojni kantor, čije pjesme u pravilu izvodimo, kao ni njegovi nasljednici, ne dobivaju ništa. Dakle, mi moramo platiti jer smo pjevali i svirali, drugi će dobiti novac jer nisu amateri. ZAMP kao štiti autorska prava! Čija?

Zašto naš novac ide onima s kojima mi nemamo nikakve veze? Zašto se amatere nastoji uništiti, natjerati ih da prestanu priređivati svoje “male seoske priredbe”? Zar je kultura samo pojavljivanje oskudno odjevene pjevačice ili raskalašenog pjevača koji su “stvorili ime” na upitne načine? Ovo što mi radimo je samo amaterski pokušaj promicanja kulture? Zato nas kažnjavaju?

Ili možda zato što se na našim priredbama ne dešavaju ekscesi? Ili zato jer nismo “planetarno” poznati? Zaključili smo da je najpametnije uopće ne raditi! Hoće li se netko onda zapitati zašto smo prestali? Puna su im usta velikih riječi kako moramo biti uvijek spremni isticati svoju svijetlu tradiciju, svoju pripadnost zavičaju, državi, narodu… ali su i naša puna gorčine jer nam oni koji pozivaju na takvo djelovanje začinjaju svaki naš nastup ogromnim količinama žuči. Hoće li se i kada će se išta promijeniti?’

Dodat ćemo tome strah koji postoji kod tih amatera, a sami smo mu svjedočili. Za nedavne proslave 70-te obljetnice Podružnice umirovljenika Svete Marije nastupili su njihovi recitatori i tamburaši. Potonji su nas zamolili da u našem novinskom izvješću ne spominjemo njihov nastup, a niti su nam dozvolili da ih fotografiramo. – Zbog čega gospodo!? – pitali smo ih. – Najte se srditi, zbog ZAMPA-bio je njihov odgovor. Neće valjda zbog našeg iznošenja istine ‘jadnici’ iz KUD-a ‘nadrapati’?

Katarina Kanižaj je amaterska kulturna djelatnica preko 40 godina. Ove je godine zbog toga općinsku nagradu – Plaketu Svete Marije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije