Ugrožena Stara Drava: Našoj riječnoj ljepotici prijeti obaloutvrda

Iz Zaštitarsko-ekološke udruge “Senjar” poslali su nam priopćenje koje prenosimo u nastavku:

Na očuvanom, prirodnom starom toku rijeke Drave, još nazivanom ˝Europskom Amazonom˝, planiraju se devastirajući zahvati za regulaciju rijeke i izgradnje obaloutvrde. Zbog erozije lijeve strane obale starog toka rijeke Drave, na 251 rkm, u blizini ušća Bednje – prirodnoj oazi i utočištu brojnih zaštićenih vrsta – planira se izgradnja 250 metara duge obaloutvrde kako bi se zaštitio stup dalekovoda. Smatramo kako je opravdano spriječiti urušavanje stupa i omogućiti nesmetanu distribuciju električne energije, no rješenje koje se planira provesti nikako nije odobravajuće. Razlozi tome su brojni.

Stari tok rijeke Drave, nizvodno od HE Dubrava, početak je ˝Europske Amazone˝ – ovdje počinje prirodna dinamičnost toka rijeke nakon grubih poremećaja zbog niza hidroelektrana u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj. Dio je Regionalnog parka Mura-Drava te prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Ovo je područje značajno po svojoj biološkoj raznolikosti – tu se nastanjuju brojne životinje od kojih je nemali broj zaštićenih vrsti: crna roda, vodomar, pčelarica, bregunica, siva čaplja, mala čigra, štekavac, dabar…

Zeleni pojas uz rijeku Dravu sastoji se od različitih aluvijalnih staništa kao što su prirodne riječne obale, pješčane uvale, riječni otoci (ade), zatravljeni prirodni nasipi, pritoke, mješovite šume, trstici i vrbici, močvare, rukavci i jezerca. To područje jedan je od posljednjih primjera očuvane rijeke, a upravo na mjestu planiranih radova raste važnost očuvanja zbog blizine ušća rijeke Bednje, mjesta koje se često naziva oazom Europske Amazone.

Na suprotnoj strani obale nalazi se svim kupačima, veslačima i ostalim zaljubljenicima dobro poznati pješćani sprud, jedna od obaveznih destinacija za kupanje, skakanje u vodu, odmor na pijesku, promatranje ptica i slične aktivnosti. Važnost tog mjesta dokazuje i promatračnica za ptice, koja je nedavno izgrađena upravo na tome mjestu u sklopu IPA projekta. Ovo je mjesto pravo biološko bogatstvo koje privlači brojne turiste, predstavlja omiljenu destinaciju svima koji su se barem jednom čamcima spustili po Dravi te čuva sve ono što Dravu čini bogatom upravo zbog posljednjih bisera netaknute prirode.

Realizacijom sive i jednolične obaloutvrde narušila bi se vrijednost tog mjesta, ali i cjelokupne Stare Drave – upravo je taj tok poznat po tome što nema sličnih zahvata od HE Dubrava pa sve do kraja kod spajanja s derivacijskim kanalom. Ističemo kako su ovi zahvati također u potpunosti proturječni projektu u kojem sudjeluju Hrvatske vode, DravaLife.

Taj projekt pokreće se s ciljem revitalizacije Drave i vraćanja prvotnom stanju, što u potpunosti isključuje izgradnju bilo kakvih obaloutvrda, pera i sličnih zahvata koji narušavaju prirodno stanje. Predloženi radovi kroz zaštićeno područje zaustavit će prirodnu dinamiku i uzrokovat će velike promjene u vegetaciji, nošenju sedimenta, razini podzemne i površinske vode i u hidrologiji. Mnoga od značajnih staništa kao što su strme obale, pješčane uvale i pritoci potpuno će nestati kada će Drava početi zbog ovakvih zahvata poprimati izgled kanala ukroćenog kamenjem.

Stoga smatramo da je neophodno sagledati druge mogućnosti te pronaći alternativno rješenje koje će osigurati nesmetanu opskrbu električne energije, ali i očuvati ovu živu, prirodnu rijeku. Obaloutvrde su zastarjela rješenja koja se uvelike izbjegavaju i zamjenjuju modernijim pristupom u cijeloj Europskoj uniji. Prioritet je ono što je prepoznato kao vrijedno, rijetko bogatstvo te ne smijemo dopustiti da to izgubimo.

Iz tog razloga pozivamo Hrvatske vode, Hrvatsku elektroprivredu (HEP), Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS), općine i županiju na pronalazak prihvatljivog rješenja, koje će biti dokaz iskorištavanja ogromnih novčanih resursa u prave svrhe za dobrobit našeg prirodnog bogatstva i u konačnici i svih građana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije