FOTO: Košarač Branko Pogorelec iz Kotoribe raste s Porcijunkulovim

>> FOTO: Košarač Branko Pogorelec iz Kotoribe raste s Porcijunkulovim

Godinama na istom mjestu, na površini od 10 četvornih metara, nasuprot crkve Svetog Nikole u Čakovcu u dane Porcijunkulovog svoju prodavaonicu i radionicu ima 63-godišnji kotoripski košarač Branko Pogorelec.

Jedan je od rijetkih iz postojbine šibe, rijetki koji se bavi pletenjem proizvoda od šibe koja je Branku kuću izgradila, obitelj podignula. Kako i ne bi kada je u taj posao ušao kao 13-godišnji dječak sljedivši rad spretnih ruku svoga oca.

Kada kažemo prodavaonicu – radionicu mislimo na stotinjak različitih artikala od drveta od kojih je polovica od vrbove šibe, a kada kažemo radionicu mislimo na demonstraciju pletenja kojoj često u vrijeme prodaje pribjegava jer ima onih koji nisu nikada vidjeli kako košare koje ponosno nose dobivaju svoje konture.

– Na Porcijunkulovo dolazim od vremena kada se počelo u Čakovcu obilježavati na skroman način, da bi danas postalo svjetska atrakcija. Ponosan sam što sam dio nje – kaže naš sugovornik. Kaže kako je jučer radio od 7 do 24 sata, otišao spavati u Kotoribu i eto ga danas ponovno od 7 i tako do srijede.

Pitajući ga što ljudi najviše kupuju i traže, rekao je da u tome nema pravila. – Kada jedan dan prodam gotovo sve od nekog proizvoda, drugi dan dovezem nove zalihe, ‘hit’ dana postaje nešto drugo, sasvim neočekivano – odgovorio je.

Tradicija Kotoribe u središtu Čakovca Branku predstavlja poseban ponos i radost.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije