FOTO: 22. Hrvatski festival sportske rekreacije na selu

>> 22. Hrvatski festival sportske rekreacije na selu

Pod pokroviteljstvom Hrvatkog olimpijskog odbora, Virovitičko-podravske županije i Općine Sopje Hrvatski savez sportske rekreacije ‘Sport za sve’ i domaćin Udruga Sportske reakreacije ‘Sport za sve’, ‘Podravac’ iz Sopja organizirali su 22. hrvatski festival sportske rekreacije na selu, u Sopju 9. srpnja 2016.

Među 12 ekipa: Gornji Bogićevci, Lančić-Knapić, Lepoglavska Ves, Podgorje, Poljana Biškupečka, Salinovec, Sopje, Stažnjevec, Vaška, Višnjica, Vukosavljevica, sudjelovala je i ekipa Štefanec – Grad Čakovec.

Ekipe su brojile oko pedesetak članova. Cilj 22. hrvatskog festivala sportske rekreacije na selu je bio druženje i sudjelovanje rekli su mnogi sugovornici koji su se obraćali ekipama postrojenim na nogometnom stadionu. Ekipa USR Sportske rekreacije ‘Sport za sve’ Štefanec – Grad Čakovec krenula je ujutro u 5 sati autobusom prema mjestu Sopje. Vožnja je trajala oko tri sata da bi se stiglo u samo mjesto. Sam smještaj bio je u hladovini drveća i nakon toga slijedio je doručak po ekipama. Nakon doručka slijedilo je postrojavanje ekipa i natjecanje u nekoliko disciplina.

Na festivalu su bile sljedeće discipline: skok u dalj s mjesta, trke u vreći, trke šinama, trke štulama, Kozana (gađanje tronošca), penjenje uz stožinu, bacanje kamena, potezanje konopa. Sudjelovale su muške i ženske ekipe. Pokrovitelji festivala bili su: Hrvatski olimpijski odbor, Virovitičko-podravska županija, Općina Sopje. Mesna industrija Ravlić d.o.o. Osijek, Drvo-trgovina d.o.o. Sopje, Sopjanka d.o.o. Sopje, Slavonska ravnica d.o.o. Slatina, Mesoprerada d.o.o. Slatina, Calco Slatina, Pekara JOZO Slatina, Vinarija- Kufner d.o.o. Lukavac, Pustara Višnjica d.o.o. Višnjica, MEGALIS d.o.o. Starin, Građenje Marković d.o.o. Grabić, Građevinarstvo “Horvat” d.o.o. Noskovačka Dubrava.

Informatička podrška: ‘Schaton elektronika’ – Slatina. Medijski pokrovitelji: Gradski radio Slatina, Radio Virovitica, Pitomi radio – radio Pitomača, Marinianis TV. Snimatelj: Željko Felbar, (Felbar studio). Voditelj programa: Tomislav Maloča, Vtc. Domaćin: USR ‘Sport za sve’ , ‘Podravac’ Sopje.

Predstavimo domaćina: Udruga sportske rekreacije ‘Sport za sve’, ‘Podravac’ Sopje

Udruga je službeno osnovana 23. kolovoza 2009. godine i danas ima 96 registrirana člana. Prvi pravi početak sportske rekreacije i disciplina starih sportova događa se nakon 1983. godine kada Sopje na Olimpijadi seoskih sportova u Gornjem Miholjcu osvaja najviše prvih mjesta i postaje pobjednik u ukupnom plasmanu za tadašnju općinu Podravska Slatina.

Već od 1983. godine u velikom broju nastupa se na Olimpijadi starih sportova u Brođancima u kulturnom i sportskom programu, i već duže vrijeme veoma uspješno. Do osnivanja Udruge nastupalo se kao grupa ‘Sopje’, pod pokroviteljstvom KUD-a ‘Podravac’ ili istoimenog Nogometnog kluba.

U Udruzi je razvijen osjećaj za očuvanje narodnih običaja i tradicije, u što svakako spadaju i seoski sportovi, narodne nošnje, ples, glazba, pjesništvo, kao i različite manifestacije uz tradicionalne blagdane. Udruga se s puno uspjeha uspjela uklopiti u suvremenu turističku ponudu (posebno s održavanjem Olimpijada u turističkom kompleksu Pustara Višnjica) promovirajući ljepote i kulturne vrijednosti sopjanskog kraja. Posebnost Udruge je mlado članstvo što garantira rad u budućnosti.

Od kulturnih vrijednosti manifestacija koje Udruga organizira posebno se ističe Majipani – proslava proljeća 30. travnja i Ivanje – 23. lipnja, proslava ljetnog solisticija i početka ljeta (Youtube: Lilanje na Ivanje, Sopje s HRT-a 2013). Obje svečanosti su zbog svoje atraktivnosti postale prava turistička atrakcija a zastupljen je običajni, gurmanski, folklorni, glazbeni, pjesnički i sportski dio programa. Dio svog programa Udruga prenosi i u Republiku Mađarsku (Martinci – Ivanjski običaji) te surađuje i organizaciji manifestacije konjičkih utrka ‘Mijoljska potkova’ u Gornjem Predrijevu.

Od službenog osnivanja Udruga nastupa na svim festivalima sportske rekreacije: Višnjica, Paljuv, Vukosavljevica (XVIII), Lički Osik, Vukosavljevica (XX) i Gornji Bogićevci i iako relativno ‘novi’ sudionik postiže dobre rezultate. Zahvaljujući rezultatina i uspješnom radu Udruga je dobila niz priznanja, a najveće priznanje je domaćinstvo 22. hrvatskom festivalu sportske rekreacije na selu.

Nakon što je odigrana polovina igara slijedio je ručak (grah za sve) i kratki odmor za sve učesnike. U popodnevnim satima nastavljeno j natjecanje. Od svih igara najatraktivnijaje bila penjanje uz stožinu (bosonog penjanje uz banderu), posebno pripremljenu za tu prigodu visine pet metara. Mnogi nisu mogli ni krenuti. Neki su odustali odmah ili uspjeli doći samo do polovice. Bilo je navijanja, smijeha i bodrenja svojih natjecatelja.

Sve discipline su se posebno bodovale. Štefanec – Grad Čakovec odnosno USR ‘Sport za sve’ u raznim dsciplinama osvaja različita mjesta, a najbolje osvajaju 3. mjesto u ‘Trci na štulama’. Rezultati iz pojedinih disciplina su se zbrajali i tako se dobio konačni pobjednik.

1. mjesto osvaja Vukosavljevica, 2. mjesto Lančić – Knapić, a 3. mjesto pripalo je domaćinu – ekipi Sopje. Ekipa Štefanec – Grad Čakovec osvaja 9. mjesto u ukupnom plasmanu. Sama organizacija je bila besprijekorna, ljubazni i susretljivi domaćini ali i sve ostale ekipe.

Nakon završenih igara podijeljene si zahvalnice, medalje i pehari i druženje se nastavilo plesom pod šatoron uz živu glazbu ‘Dravski valovi’ i grupu ‘Oaza band’. U vožnji autobusom kući predsjednica Vera Mihalic zahvalila se svima koji su bili u Sopju i vozaču autobusa te zaključila kako je zadovoljna nastupom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije