DRUGI DAN

FOTO STE(A)M festival u Čakovcu: procvat kreativnosti i znanja na putu ka inovativnoj budućnosti

Čakovec je i drugog dana zabljesnuo punim sjajem znanja i kreativnosti dok je Stara vojarna, domaćin znanstveno-umjetničkog spektakla, STE(A)M Festivala, postala središte nevjerojatnih otkrića i inspiracije

Nakon jučerašnjeg uspjeha koji je okupio više od 700 djece i mladih iz svih dijelova Međimurske županije, očekivanja su za današnji dan bila još veća, a festival je još jednom nadmašio sva očekivanja.

Program je bio raznovrstan i bogat, nudeći nešto za svakoga, bez obzira na dob ili interes. Od znanstvenih showova do interaktivnih radionica, posjetitelji su imali priliku uroniti u svijet STEM-a (znanost, tehnologija, inženjering i matematika) na način koji je bio i edukativan i zabavan.

Djeca su imala priliku otkriti tajne kemije u kuhinji, istražiti mogućnosti umjetne inteligencije u glazbi ili obrazovanju, te saznati zašto je buka u parkovima zapravo dobra stvar.

Jedan od posebnih naglasaka bio je otvoreni dan u Metalskoj jezgri Čakovca i Ekomuzeju Međimurje, gdje su posjetitelji mogli doživjeti fascinantan spoj tehnologije i prirode, stvarajući nezaboravna iskustva i istovremeno učeći o očuvanju okoliša.

Neizostavni su bili i brojni predstavnici Zajednice tehničke kulture Međimurske županije koji su dijelili svoje stručno znanje i entuzijazam s posjetiteljima, dok su izložba povijesnih automobila i motocikala izazvali oduševljenje ljubitelja oldtimera.

Podsjetimo, Europska komisija proglasila je 2023. i 2024. godinu Europskom godinom vještina, te je tema ovogodišnjeg STE(A)M festivala bila posvećena razvoju vještina u STEM području koje potiču inovativnost, suradnju, kreativnost i kritičko mišljenje.

Kroz interakciju s 31 stručnjakom iz 15 obrazovnih ustanova, instituta, udruga i privatnih poduzeća, posjetitelji su imali priliku otkriti širok spektar vještina i mogućnosti koje nude područja znanosti, tehnologije, inženjeringa i matematike.

STE(A)M Festival pokazao je kako znanost može biti čarobna i nadahnjujuća, potičući mlade generacije na istraživanje i razvoj vještina u STEM području.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije