Počinju se drogirati sa 16, a pomoć zatraže s 26 godina

Policijska uprava međimurska zaplijenila je ove godine 1300 grama sušene marihuane i 44 indijske konoplje u rastu, a zabilježeno je i 29 kaznenih djela, te 19 prekršaja. Na terenu su obavili 31 slučaj zapljene droga.

– Trend je takav da heroina na tržištu ima jako malo, a ove godine nismo uopće ni imali zabljenu te droge – kaže Zlatko Baranašić iz PU međimurske. Da je heroin i intravenozno uzimanje droga u padu, potvrđuje i liječnica Diana Uvodić-Đurić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

– Veliki problem i dalje ostaje korištenje sintetičkih stimulansa i tzv. novih droga, među kojima je posebno popularno korištenje sintetskih kanabinoida – napominje dr. Uvodić-Đurić. Riječ je drogi koja se u žargonu naziva “skunk”. Lani je tretmanu u ZJZ-u bila 101 osoba, 84 muškog i 17 ženskog spola. Srednja dob prve uporabe nekog ilegalnog sredstva je oko 16 godina, a prvog dolaska na liječenje 26.

– Dakle, između početka drogiranja i traženja pomoći prođe punih deset godina! Roditelji najčešće prekasno saznaju, a gotovo roditelja sazna nakon tri do četiri godine drogiranja djeteta – upozorava dr. Uvodić-Đurić in dodaje kako je izuzetno rijetka pojava da se put u ovisnost započne nekom od ilegalnih droga. Prekomjerno pijenje alkohola i pušenje najčešće su prvi korak prema eksperimentiranju s ilegalnim sredstvima ovisnosti.

Psihologinja Berta Bacinger-Klobučarić napominje da su mladi najrizičnija populacija za konzumiranje droga. – Motivi im mogu biti radoznalost bez kritičnosti, želja da se iskažu zrelima, odraslima i nezavisnima, nedostatak područja pozitivne afirmacije i bunt – ističe. Vrlo je važna i edukacija roditelja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije