ŽUPANIJSKI SUD U VUKOVARU

SMRTNO STRADAO DARIO CENKO Odbijena žalba općine Donji Vidovec, udovici obeštećenje

Kako doznaje List Međimurje, Županijski sud u Vukovaru, kao drugostupanjsko tijelo, odbio je žalbu koju je na nepravomoćnu presudu Općinskog suda u Čakovcu – Stalne službe u Prelogu podnijela Općina Donji Vidovec

Radi se o presudi iz 2022. godine o čemu je naš tjednik tada opširno izvjestio, a koja se odnosi na tužbu koju je protiv Općine podnijela Donjovidovčanka Tatjana Cenko.

Ona je bila supruga građevinskog poduzetnika Darija Cenka – čovjeka koji je smrtno stradao u eksploziji u zgradi nekadašnje Poljoprivredne zadruge (iza zgrade društvenog doma u Donjem Vidovcu) u ožujku 2019. godine.

Nesretni Cenko obavljao je radove u objektu koji je Općina 2016. godine kupila od Poljoprivredne zadruge i koji se preuređivao u zlatarski dom. Podsjetimo, kako je utvrdila policija, uzrok eksplozije bilo je zapaljenje i detonacija eksplozivne smjese para 2-metil-4,6-dinitro-o-Cresola i zraka mehaničkom iskrom nastalom rezanjem aluminijskih profila.

Eksplozivna tvar osnovna je komponenta insekticida naziva Kreozan koji je u nekoliko desetaka limenki bio smješten na tavanu zgrade u kojoj je Cenko rezao okvire. Kreozan je inače već godinama zabranjen u Europskoj uniji.

Nisu znali..

Tijekom procesa, iz Općine Donji Vidovec branili su se tezom da je opasno sredstvo trebala zbrinuti Poljoprivredna zadruga Čakovec.

Svjedočili su i bivši načelnici Josip Grivec i Josip Matulin. Nisu, kažu, znali da zgrada u kojoj se godinama nalazila poljoprivredna ljekarna, nije u potpunosti prazna. Kako je ustvrdio Grivec, načelnik u vrijeme kupoprodaje nekretnine, za primopredaju je bilo zaduženo tročlano povjerenstvo te je po njegovim saznanjima Poljoprivredna zadruga prethodno ispraznila cijeli objekt.

To ipak nije mogao konstatirati sa sigurnošću, a ne sjeća se ni je li ikad zašao na tavan. Matulin koji je bio načelnik u vrijeme dok se dogodila tragedija, je rekao da nije išao na tavan te da (kao ni Grivec) nikome nije dao nalog da u zgradu odlaže insekticide ili druga sredstva. Bivši, dugogodišnji upravitelj Poljoprivredne zadruge Čakovec Branko Krnjak izjavio je da nakon kupoprodaje ništa od robe nije ostalo u objektu te da mu nije poznato da bi se insekticid Kreozan prodavao u apoteci čak ni da, premda je agronom, nikad nije ni čuo za to sredstvo.

Sud taj iskaz nije prihvatio konstatiravši da je Krnjak kao agronom sa stažem od 35 godina morao čuti za Kreozan… No, kako je sredstvo dospjelo u zgradu, ostalo je enigma!

U obrazloženju presude Općinskog suda u Čakovcu između ostalog je bilo zaključeno da je Općina odgovorna jer nije adekvatno razgledala zgradu i zbrinula otpad koji je doveo do štetnog događaja.

Nadalje, premda Općina nije bila vlasnica limenki insekticida, stupanjem u posjed nekretnine stupila je i u posjed i svih pokretnina u zgradi, dakle i limenki, te je time odgovorna za štetni događaj. Presudom je Općina Tatjani Cenko, tada, 2022. godine, morala isplatiti 330.000 kuna sa zateznim kamatama, zatim 3000 kuna s kamatama zbog imovinske štete kao i 43.035 kuna tužiteljičinih sudskih troškova

No, prema odluci aktualne načelnice Bojane Petrić, podnesena je žalba koju je sada sud u Vukovaru odbio pa će Općina morati platiti spomenute iznose, danas u eurima.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3597

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije