Dobro je znati: Najčešća pitanja u vezi vozačke dozvole

1. Sukladno novom Zakonu, da li postoji obveza zamjene vozačke dozvole izdane po prijašnjim propisima do 65. godine života vozača?

Ne, vozačka dozvola važi do isteka roka na koji je izdana.


2. Na koje se razdoblje po novom Zakonu izdaje vozačka dozvola?

Sukladno odredbama članka 222. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN br. 67/08, 48/10 i 74/11) vozačka se dozvola izdaje na zahtjev osobe koja nadležnom tijelu preda uvjerenje o položenom vozačkom ispitu, ako udovoljava uvjetima iz citiranog Zakona. Vozačka dozvola se izdaje s rokom važenja do 80. godine života vozača, mijenja se svakih deset godina, a nakon navršenih 80. godina života, vozačka dozvola se izdaje na rok označen u liječničkom uvjerenju, i to najduže na pet godina.
Vozačka dozvola za upravljanje vozilima C, C+E, D1, D1+E, D, D+E i H kategorije izdaje se s rokom važenja od 5 godina, a prilikom produljenja dozvole vozač se dužan podvrgnuti zdravstvenom pregledu.
Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom na cesti, a istekla mu je valjanost vozačke dozvole.

3. Mora li se mijenjati vozačka dozvola ukoliko osoba promijeni prezime i prebivalište?

Vozačka dozvola je javna isprava koju nadležno tijelo izdaje određenoj osobi i kojom se dokazuje pravo na upravljanje vozilom.
Sukladno tome, vozačka se dozvola treba mijenjati prilikom promjene prezimena, ali ne i prilikom promjene prebivališta.

4. Koja je procedura za zamjenu inozemne vozačke dozvole hrvatskom?

Za izdavanje vozačke dozvole na osnovi inozemne vozačke dozvole, uz zahtjev, koji se predaje u nadležnoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji prema mjestu prebivališta, potrebno je priložiti inozemnu vozačku dozvolu, prijevod inozemne vozačke dozvole, ukoliko se iz nje ne može zaključiti za koju kategoriju se može zamijeniti ili vrijedi li, odnosno da joj nije protekao rok valjanosti više od šest mjeseci, uvjerenje o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za upravljanje vozilima, ne starije od šest mjeseci, i dvije fotografije veličine 30mmx35mm. Ukupno se plaća 70,00 kuna u državnim biljezima. Uvjerenje o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti moraju izdati liječnici u Republici Hrvatskoj.

5. Koja je procedura za dobivanje međunarodne vozačke dozvole?

Temeljem članka 228. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN br. 67/08, 48/10, 74/11), vozaču koji ima važeću vozačku dozvolu izdanu u RH, može se na njegov zahtjev izdati i međunarodna vozačka dozvola, a izdaje je Hrvatski autoklub.

6. Koji je rok za prijavu ukradene vozačke dozvole?

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnikom o vozačkim dozvolama nije propisan rok u kojem je potrebno prijaviti nestanak vozačke dozvole  i izraditi novu vozačku dozvolu, ali napominjemo da motornim vozilom u prometu na cesti može samostalno upravljati osoba koja ima važeću vozačku dozvolu.

7. Je li potrebno obavljati kompletan liječnički pregled za produženje vozačke dozvole u koju je upisano određeno ograničenje i gdje se pregledi obavljaju?

Zdravstvene preglede obavljaju zdravstvene ustanove i trgovačka društva koja obavljaju djelatnost medicine rada i specijalisti medicine rada u privatnoj praksi, a koje određuje Ministarstvo zdravlja. Određivanje vrste i opsega pregleda je u nadležnosti navedenog ministarstva.

8. Kada se stječe pravo na vozačku dozvolu za motocikl?

Uvjet za izdavanje vozačke dozvole za motocikl (A kategorija) je navršenih 24 godine života. Ukoliko vozač posjeduje vozačku dozvolu za A2 kategoriju najmanje dvije godine, vozačka dozvola za A kategoriju može se dobiti s navršenih 20 godina života.

Izvor: mup.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije