RUDI GRULA Što je to međimurski gurman i gdje je ostvareno najviše noćenja u Međimurju?

'Međimurska vinska cesta i restorani pod oznakom Međimurski gurman nude izuzetno iskustvo enogastro turizma'

Kontinentalni turizam postaje sinonim za Međimursku županiju, a to govori sve više smještajnih kapaciteta, a samim time i gostiju koji ovdje borave tijekom čitave godine. O stanju u turizmu razgovaramo s direktorom Turističke zajednice Međimurske županije Rudijem Grulom.

Koje su najveće značajke kontinentalnog turizma u Međimurju

– Međimurska vinska cesta i restorani pod oznakom Međimurski gurman nude izuzetno iskustvo enogastro turizma. Uz to, Termama Sveti Martin pripada titula značajnog igrača u healthness turizmu, pružajući posjetiteljima opuštajuće i terapeutske trenutke.

Međimurje također privlači ljubitelje aktivnog odmora, s biciklističkom mrežom Međimurje Cyclist Welcome koja obuhvaća preko 750 km označenih ruta. Osim toga, tu su i brojni sportski objekti i adrenalinski centri, stvarajući savršen spoj za one koji traže dinamičan odmor.

Kulturni turizam ima svoje mjesto u srcu Međimurja, s bogatom baštinom predstavljenom kroz 10 uređenih baštinskih lokaliteta, muzeja i centara za posjetitelje, poput Ekomuzeja Međimurje.

Međimurje je nedavno postalo sinonim za održivi turizam, s prestižnom nagradom Green Destination. To je priznanje koje nas čini ponosnima, budući da smo postali prva regija u Hrvatskoj i četvrta u svijetu koja je osvojila ovu nagradu

Odakle dolaze većinom gosti u Međimurje?

U 2023. godini zabilježeno je ukupno 95.654 dolazaka i 221.103 noćenja. Zanimljivo je napomenuti da 54% dolazaka čine domaći gosti, dok 46% čine strani gosti. Najviše posjetitelja dolazi iz Slovenije, Poljske, Njemačke i Austrije.

Koliko je smještajnih jedinica dostupno u Međimurju

– U Međimurju trenutno imamo 231 smještajni objekt s ukupno 2.460 kreveta.

Gdje gosti obično odsjedaju?

– Što se tiče vrsta smještaja, 32% ležajeva je u hotelskom smještaju, dok ostalih 68% čine apartmani, objekti obiteljskog smještaja i druge vrste smještaja, objašnjava sugovornik. Posebno treba istaknuti da je područje Svetog Martina na Muri najposjećenije, s 61.108 dolazaka i 147.266 noćenja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije