srednja škola prelog

PLANOVI ZA BUDUĆNOST Tomislav Gregur: ‘Škola je jedna velika obitelj, a u planu je i dogradnja zgrade’

Srednja škola Prelog ima svoju posebnu priču u koju je utkano 25 godina predanog rada, truda i entuzijazma zaposlenika predvođenih ravnateljem Tomislavom Gregurom

Povodom sutrašnje svečane akademije kada će biti predstavljen novi vizualni identitet škole, novi logo, ali i himna škole koju će izvesti školski zbor, razgovarali smo s ravnateljem Tomislavom Gregurom koji nam je približio djelovanje škole.

– Počeli smo školske godine 1998./1999. kao izdvojeni dio Gospodarske i ETŠ Čakovec, da bi se u veljači te školske godine osnovala Srednja škola Prelog. Krenuli smo s četiri programa, ekonomist, kuhar/konobar, pekar i mesar. Danas imamo deset programa. Školu trenutno pohađa 270 učenika, no kao i u cijeloj zemlji, tako i kod nas primjećujemo demografski pad, a također smo i na vječnoj vjetrometini. Blizu nam je Čakovec sa šest velikih škola, a tu su i Ludbreg, Koprivnica te Varaždin.

Projekti i praktična nastava

Srednja škola Prelog se konstantno razvija i sudjeluje u brojnim projektima.

– U Erasmusu smo već 10 godina gdje učenici odlaze na praktičnu nastavu po Europi. Do sad je oko 300 učenika i nastavnika otišlo na razmjenu te steklo nova iskustva i znanja. Ti učenici se promijene, dobiju uvid u sistem rada u inozemstvu te se vrate znantno samostalniji i zreliji. Također, kroz čitavo ljeto imamo i praksu u Lošinju. Bili smo dio projekta ReCeZa što je projekt kompetentnosti gdje smo dobili puno soft vještina te usavršavanja. Prošli smo čitavu Europu po ugostiteljskim školama , omogućili opremu u vrijednosti od 150 tisuća eura i nove kurikulume koje ćemo dobiti iz sektora turizma. – kaže ravnatelj i dodaje kako škola ima i učenički servis koji pokriva čitavo Međimurje, sudjeluje u brojnim projektima s Mađarima i Slovencima, a tu je i volonterski klub koji rado surađuje s vrtićima te domom za starije osobe, kao i vrlo važna suradnja s OŠ Prelog.

Stručno i entuzijastično osoblje

Srednja škola Prelog prva je u Međimurju koja je dobila edukatora, a uz osobu koja obavlja tu djelatnost, tu je i pedagog te rehabilitator. Oni su podrška učenicima s teškoćama, a ujedno su i pomoć nastavnicima.

-Jedna smo od rijetkih škola koja ima tako veliki raspon, pokrivamo usmjerenja od učenika s teškoćama poput pomoćnog kuhara, slastičara pa sve do Opće gimnazije. Naravno, takve prilagodbe rada zadaju dodatan posao nastavnicima koji se moraju prilagođavati od odijeljenja od odijeljenja.-kaže.

No, tu dolazimo do kompetentnog i entuzijastičnog nastavničkog osoblja koje stalno ulaže u sebe i potpuno je predano školi, a ravnatelj ističe kako upravo u tome leži tajna uspjeha škole.

– Dobro smo ekipirani i vječito smo u projektima, te konstantno ostvarujemo odlične suradnje. Zaposleno je 64 osoba. Tu spada tehničko osoblje, administrativno osoblje, stručna služba i nastavnici koji su svi stručno zastupljeni. Imamo 28 nastavnika koji su mentori savjetnici, napredovali su u svom zvanju što je vrlo bitno istaknuti. – dodao je.

Zanimljivo je istaknuti kako ima nastavnika koji su završili Srednju školu Prelog, potom Fakultet, da bi se vratili i svoje znanje prenosili novim generacijama kao zaposlenici škole.

Suradnja s Gradom Prelogom i praksa učenika

 Učenici redovno svoju praksu obavljaju u ugostiteljstkim objektima na području Grada, a škola ostvaruje suradnje po čitavom Međimurju, ali i Podravini. Dosta učenika dolazi iz Podravine te idu tamo na praksu u ugostiteljskim objektima, bliže mjestu stanovanja.

– No, škola je promijenila i Grad Prelog. To je jedan od dodataka urbanoj priči grada. Sudjelujemo redovno na svim manifestacijama Grada što je odlična praksa i dodatno iskustvo za učenike. Rado sudjelujemo i dajemo svoj doprinos. S Gradom Prelogom i Turističkom zajednicom imamo odličnu suradnju. Rado se uključujemo, Grad Prelog pomaže, stipendira udžbenike četverogodišnjih usmjerenja. – kaže ravnatelj Gregur.

– Važno je naglasiti kako su svi zapošljivi, nakon završene škole. Naša sva zanimanja su deficitarna i velika je potreba za njima. Imamo sjajnu suradnju s Vajdom koja stipendira učenike, daju im besplatne knjige, a i čeka ih siguran posao tamo. Što se tiče učenika koji završe Opću gimnaziju, Gregur kaže kako je ova generacija u potpunosti upisala željene fakultete.

Planovi

Glavna priča u budućnosti odnosi se na dogradnju škole. – Mi smo škola koja funkcionira u najstarijoj školskoj zgradi u Međimurju. Naša zgrada je iz 1853. godine i ima izuzetno bogatu povijest. Kompletno smo je renovirali i opremili, svaka učionica ima projektor, svu suvremenu tehnologiju, no postala je jednostavno premala za naše potrebe. – istaknuo je.

Projektna dokumentacija je u potpunosti pripremljena zahvaljujući pomoći Europskih fondova, Županije, Redee i Grada te se čekaju natječaji Ministarstva. Kupljena su dva dvorišta pokraj škole, imamo građevinsku dozvolu i plan je krenuti u dogradnju. U planu su novi kabineti, učionice, prostran hol, mala dvorana s vanjskim terenima i školskim dvorištem, a odvijala bi se i jednosmjenska nastava.

Planovi u budućnosti odnose se i na nove programe u sektoru turizma, ugostiteljstva i prehrane, te naravno, daljnje usavršavanje.

Jedna velika obitelj

Gregur dodaje kako je svaki učenik za nešto nadaren, ima talent za određeno područje.

– Naš cilj je da pronađemo taj talent u svakom učeniku, razvijamo ga i dalje usmjeravamo. Uvijek je netko za nešto.

Zaključuje kako je škola jedna velika obitelj, bivši učenici se redovno viđaju na svojim obljetnicama.

– Učenike pratimo kroz život i nakon što završe školu. Uvijek se rado jave, širimo zajednicu učenika srednje škole i nakon završenog obrazovanja. – zaključuje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije