FOTO: Osobe s invaliditetom hodočastile u Međugorje

>> FOTO: Osobe s invaliditetom hodočastile u Međugorje

Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec na poziv Udruge SUSRET Čitluk (BIH), sudjelovalo je na 3. Međunarodnom hodočašću osoba s invaliditetom u Međugorju pod geslom “U Marijinoj školi”.

Hodočašće osoba s invaliditetom u Međugorje organizira Udruga SUSRET, Župni ured župe Međugorje i Majčino selo. Hodočašće je trajalo 4 dana i to od 23. do 26. listopada 2014. godine. Program hodočašća je bio unaprijed pažljivo isplaniran i prilagođen osobama s invaliditetom. Svaki dan nudio je različite sadržaje od predavanja fra Marinka Šakote “U Gospinoj školi”, Križnog puta oko Uskrslog Isusa, Otajstva svijetla, glazbenih radionica i sportskih aktivnosti u Majčinom selu, molitve Križnog puta na Križevcu i Podbrdu, svetih misa u Crkvi i na vanjskom oltaru.

Na hodočašću je sudjelovalo 1.380 osoba i to osoba s invaliditetom, volontera, roditelja i prijatelja. Hodočasnici su došli iz Slovačke, Slovenije, Ukrajine, Litve, Italije i SAD-a. Za sve hodočasnike osiguran je smještaj i prehrana od strane 85 obitelji (pansiona, hotela, obiteljskih domova), župljana župe Međugorje. Društvo distrofičara prvi put je organiziralo jedan tako veliki put izvan Republike Hrvatske za svoje članove.

Nisu krili sreću što je prvo veliko putovanje organizirano u svetište Gospe, Kraljice Mira. Na put je krenulo 48 osoba i to autobusom i kombi vozilom prilagođenim za prijevoz osoba s invaliditetom. Prisustvovalo se organiziranim sadržajima prema mogućnostima članova, ali je dan započinjao i završavao s molitvom na prostoru ispred vanjskog oltara crkve sv. Jakova. U kolicima, sa štakama, hodalicama uz podršku ostalih, po tucaniku, dnevno po više puta, išli su prema vanjskom oltaru, prema Crkvi.

Padalo se, dizalo, mišići su ih boljeli, bilo je naporno ali išli su. Išli su s nakanom da upute svoje želje našoj Majci, da na tom svetom mjestu upute svoje molitve djevici Mariji, da joj prenesu svoje zagovore. Sve je bilo lakše jer su bili svjesni da ih domaćini prihvaćaju kao članove svoje obitelji, da zajedno s njima žive vjeru. Na jednoj od misa prenesena je izjava obitelji koja je smjestila hodočasnike. “Tako smo sretni što vas primamo, tako smo sretni što ste ovdje. Vi ste dar, dar nama.”

U subotu u 15 sati služena je Sv. misa na vanjskom oltaru, a obratila im se i Vicka s Majčinim porukama. Organizirano je zajedničko fotografiranje hodočasnika. Na Sv. misi blagoslovljene su krunice za sve hodočasnike, poklon jedne obitelji župe Međugorje. Osim Majčinog blagoslova i dobročinstva obitelji iz Međugorja sobom su donijeli i poklone, blagoslovljene krunice i zajedničku fotografiju.

– Zahvaljujemo Udruzi SUSRET Čitluk, Župnom uredu župe Međugorje i Majčinom selu, prije svega na pozivu, na otvorenosti i prihvaćanju osoba s invaliditetom, na smještaju, svakom obroku, svakom pokretu pomoći, na pružanju mogućnosti da u sebi pronađemo i ojačamo vjeru – poručuju iz društva.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije