U Međimurju od gripe do sada oboljelo oko 2000 osoba

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije do sada je u našoj županiji od gripe ukupno oboljelo oko 2000 osoba. Mahom je riječ o radno aktivnom stanovništvu u dobi od 30 do 64 godine , ali dosta oboljelih ima i u populaciji između 20-29 godina, te školarcima. Radi se o dobnim skupinama koje se i manje cijepe protiv gripe.

Dr. Lidija Vrbanec Megla iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo ističe da je gripa nepredvidiva te da je ozbiljno treba shvatiti i odležati, u protivnom, mogu nastati ozbiljne komplikacije čija posljedica može biti teška upala pluća ili srčanog mišića sa smrtnim posljedicama.

– Sada ide sedmi tjedan “prijave “gripe , istaknula je u razgovoru za Hrvatski radio Čakovec dr.Vrbanec Megla, i u ovom tjednu od 64 ambulante stigli su podaci iz njih 35. Tako da je u ovom tjednu registrirano 229 oboljelih, i ako se to usporedi s prošlim tjednom kada je bilo registrirano 492 oboljela, moglo bi se slobodno reći da gripa stagnira, s obzirom na to da se vrijednost oboljelih izjednačila i nema porasta novo oboljelih.

Dr. Vrbanec Megla ističe kako se ovogodišnja sezona gripe smatra srednjom epidemijom. Naime, prosječno je godišnje od gripe u Međimurju bilo oko 3000 oboljelih, lani, međutim iznimno malo 276, no, bilo je i godina sa 5 000 i više oboljelih od gripe.

Cijepljenje je najučinkovitija mjera za sprječavanje obolijevanja od gripe

Cijepiti se mogu djeca starija od 6 mjeseci i odrasli, a osobito se preporuča prioriteninim skupinama stanovništva (starijim od 65 godina, svim osobama koje imaju kronične bolesti uključujući i djecu, svim osobama sa smanjenim obrambenim sustavom zbog bolesti ( npr. osobe sa zloćudnim bolestima ili osobe na terapiji kemostaticima), zdravstvenim djelatnicima i osobama koje skrbe o bolesnicima).

Cijepljenje se preporuča prije početka sezone gripe no i u tijeku same epidemije mogu se cijepiti svi zainteresirani. Potrebno je oko 2 tjedna nakon cijepljenja da bi se stvorila solidna zaštita od bolesti, a kod osoba koje se cijepe redovito svake godine dovoljno je i manje vremena (oko tjedan dana od cijepljenja).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije