Woman Art: Svi za jednog, jedan za sve!

Danas sam pročitala jedan članak koji me potaknuo na razmišljanje. Zapravo, razmišljala sam o tome tko je kriv? Tražila sam krivca kao sudac u svojoj sudnici i redom optuživala osobe, institucije, trgovačke lance itd. U jutarnjem je izašao članak o tome (još razmatraju zakon) da će u Portoriku kažnjavati “nemarne” roditelje ako su njihova djeca pretila. Čitajući tako portale i članke saznala sam da će sustav reagirati tako što će učiteljica u školi (pišem zdravo seljački) prijaviti dijete koje će biti pretilo i onda će nakon te prijave to isto dijete dobiti plan prehrane i vježbe kojeg se mora držati jer će u protivnom njegovi roditelji to skupo plaćati po kaznama.

Pitam se, tko to sjedi u ministarskoj fotelji? iluzionista ili školovan čovjek koji “zna i može” (riječi naše predsjednice)? Naravno, svi komentari ispod članka bili su na razini malog djeteta i ne želim takve komentare dijeliti s vama, ali ajmo malo zajedno razmisliti, tko je tu kriv? -jesu to zaista samo roditelji? ili….

Dućani su puni čipsa i nezdrave hrane! hm, jesu li? Mama ne kuha jer umorna dolazi doma s posla pa navečer naručujemo pizzu, jedemo sendviče i bureke! Mama je kriva? U vrtiću i školi jedemo paštete, palačinke, peciva…. ali to smo jeli i mi, pa jesmo li bili pretili?

Dok se tako iz dana u dan broj pretile djece povećava, mi loptu prebacujemo jedni na druge. -Krivi su roditelji jer tako je najlakše!?, oni su mu mama i tata pa nek oni snose sve posljedice pa makar to bila i bolest (tko je tu lud, a tko normalan). -Krivi su u školama jer se tamo ne hrane zdravo –pa onda daj djetetu zdravi ručak od kuće i nek u školi jede zdravo (ak tak misliš). –Krivi su dućani jer su tamo sve redom nezdrave police –a jeli? a kako to da ja doma iz tog istog dućana stižem s torbama punim zdravih namirnica za koje do nedavno čak nisam ni znala da postoje? I bez i jednog čipsa (ajde da ne lažem, tu i tamo kupim, ali kad ga se zaželim, a ne da imam doma rezerve jer bum ga tako sveg pojela) –Kriv je moj šef jer imam malu plaću i ne mogu kupiti skupu zdravu hranu!?

E dragi moj, moram te razočarati, tvoj šef nema ništa s tim -trust me! jer ti nutella 250g i čips zajedno koštaju oko 40kn (ovisno u kojem dućanu gledaš), a kila banane i kila jabuke do najviše 20kn. Cijelu nutellu i čips pojedeš u samo par minuta ispred tv-a dok kilu banane i jabuka sigurno ne budeš pojeo u tako kratkom roku.

Zato, prestanite kriviti nezdrave police dućana jer imaju pregršt zdravih polica u TOM ISTOM dućanu, potraži ih! Prestani kriviti roditelje te djece, ak ne znaš kaj je zaista problem jer možda se to dijete hrani sto puta zdravije od tebe i nemaš pravo na to da ga TI ili JA osuđujemo! I za kraj, imaš dosta love za zdravu hranu jer tri pizze koje kupiš navečer koštaju više od tri miješane zdrave salate (npr. tuna, rajčica, Mozzarella, crveno zelje, paprika, mrkva i kukuruz) ili shake od povrća i voća, a doručak od zobenih pahuljica i suhih brusnica (10kom) s bademima (5-6 komada)u usporedbi s burekom da i ne govorim (vjeruj mi, tvoj burek je skuplji).

Kada se svi zajedno primimo posla, sigurna sam da će se broj pretile djece itekako smanjiti. Prehrana je ključ uspjeha. Na kraju samo dodati više aktivnosti, manje mobitela, igrica, tv-a i ostalih lijenih aktivnosti zamijenite biciklizmom, rolanjem, trčanjem i boravkom u prirodi, a ne da se djeci daje prisilni plan prehrane i vježbe koje sigurno sam ne bude izvodio.

Svjesni smo i sami toga da nam je samostalno vježbanje nemoguća misija (govorim o većini), pa smatram da ih ne treba razdvajati od njihovih vršnjaka u odrastanju tako da ćemo jednima dati vježbe, a drugima ne. Ne znači nužno da je pretilo dijete manje zdravo od onog koje nije pretilo.

Protiv zakona o kažnjavanju roditelja i “ZA” kolektivni doprinos ka zdravijem i boljem sutra naše djece. Ovo nije zadatak samo za roditelje već i za učitelje, susjede, prijatelje i sve ljude koji nas okružuju. Svi za jednog, jedan za sve!

Trening za zdjelicu i noge! Trening je osmišljen tako da aktivira što više mišića zdjelice i nogu. Izvodi se na strunjači u bočnom položaju. Svaku vježbu napravite u 10 ponavljanja na svaku stranu.


Kruženje iz zgloba kuka u jednu i drugu stranu


Fleksija potkoljenice

Podizanje gornje noge prema stropu

Obje noge su od poda i radite naizmjenične brze škarice iz zgloba kuka

Oslonjeni na podlakticu podižete donju nogu, dok je gornja noga pogrčena

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije