Tajna dugovječnosti: Ostanite ‘solo’ i pijte 3 sirova jaja na dan

Morano 115-godišnjakinja je iz Italije koja je preživjela dva svjetska rata, “ispratila” čak 70 vlada i njezin život proteže se kroz tri stoljeća.

A sada je otkrila svoju tajnu dugovječnosti i podijelila je s drugima: izbjegavajte muškarce i pijte tri sirova jaja na dan!

Morano nije samo najstarija žena u Europi već je i peta najstarija osoba na svijetu.

“115 godina je puno”

Rođena je 29. studenoga 1899., u Civiascu, gradu u Pijemontu, na sjeverozapadu Italije, a kao mlada djevojka preselila se u Verbeniju, grad na obali jezera Maggiore gdje je počela raditi u tvornici za proizvodnju jutenih vreća. Tijekom života bila je svjedok toga kako Italija “evoluira od monarhije do republike.”

Ova je Talijanka bila udana, ali nesretna u toj zajednici, ispričala je svoju priču medijima navodeći da je njezin brak završio 1938. godine kada joj je umrlo dijete.

Imala je mnogo udvarača, ali ih je sve redom odbijala jer, kako tvrdi, nije htjela da itko njome “dominira i upravlja”.

I nije to jedina tajna njezine dugovječnosti. Tvrdi da su za to zaslužna i tri sirova jaja na dan koje pije još od doba puberteta kada joj je to preporučio liječnik zbog anemije. Nastavila ih je jesti i dalje tijekom cijelog svog života.

Emma je jedno od osmero djece, a nije jedina koja je doživjela duboku starost. Jedna od sestara umrla je u stotoj godini, a druga je doživjela 102.

Emma Morano postala je slavna kada je napunila 110 godina i “pridružila se” skupini 75 najstarijih osoba na svijetu, a koju pretežno čine – žene.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije