Krušne se mrvice rade tako da se samelju ostatci starog kruha, a ako ih nećete odmah koristiti možete ih i zamrznuti jer tako mogu trajati mjesecima...
Prošle je godine Institut za hranu i biotehnologiju
ustanovio da se na svjetskoj razini godišnje baca oko
1,3 milijarde tona hrane – otprilike trećina ukupne
godišnje svjetske proizvodnje – a namirnica koja u privatnim
domaćinstvima najčešće završi u smeću je ‘stari’ kruh.
– Ako se na kruhu nije razvila plijesan, nemojte ga bacati –
savjetovala je predsjednica nacionalnog Vijeća za hranu
SAD-a Gayle Velum koja ima i nekoliko ideja kako
najbolje iskoristiti stari kruh.
Napravite bruschette
Ovo je talijansko predjelo jednostavno je za napraviti
i lako ga se može prilagoditi raznim okusima.
Tradicionalna metoda je da se kruh prvo tostira, zatim
premaže uljem i doda sjeckani
češnjak, rajčica, svježi bosiljak i sol.
Krišku starog kruha stavite na tavu i prepecite s jedne
strane. Preokrenite i premažite s malo maslinovog ulja, stavite
sir, a zatim prelijte omiljenim umakom i opet prepecite dok se
namaz ne otopi, a kruh ne porumeni.
Napravite krušne mrvice
Krušne se mrvice rade tako da
se samelju ostatci starog kruha, a ako ih
nećete odmah koristiti možete ih zamrznuti. Spremljene
u vrećice za zamrzavanje mogu trajati mjesecima…
Što možete raditi s krušnim mrvicama:
Pospite tjesteninu – pospite malo krušnih mrvica zajedno s
ribanim sirom na vrh lazanja, makarona sa sirom ili tjestenine od
tune.
Napravite nadjev za nedjeljno pečenje s nasjeckanim
lukom, začinskim biljem, jajima, začinima i
krušnim mrvicama.
Napravite puding
Puding od kruha i maslaca radi se sa slatkom kremom
od mlijeka, jaja i šećera preliveni po kriškama kruha,
a umjesto mlijeka možete koristiti i vrhnje ili pak
kremi dodati kakao u prahu za čokoladni okus.
Napravite krutone
Kruh jednostavno narežite ili natrgajte na komade,
pokapajte s malo maslinovog ulja i pecite u pećnici oko 10 – 15
minuta 0; dok ne postane zlatan i hrskav.
Krutone možete koristiti u Cezar salati, uz kremaste domaće juhe
ili ih preliti otopljenim sirom…