Voćkarica&Vrtlarica: Proizvodnja povrća u zimskim mjesecima

Iza nas je blagdan svete Lucije, dan kada se tradicionalno sije božična pšenica. Vjerujem da mnogi prakticiraju navedni običaj sukladno narodnom vjerovanju kako će izgled proklijale pšenice odrediti uspijeh i sreću u sljedećoj novoj godini. Namjerno sam spomenula ovaj običaj jer se svima dobro poznat postupak sjetve pšenice može primjeniti za proizvodnju tzv. “zelenih izbojaka”. Iako se nalazimo u zimskom periodu u kojem nam vanjski uvjeti ne dozvoljavaju uzgoj bilja, ne moramo nužno odustati od vrtlarenja. U zimskim mjesecima je za proizvodnju bilja dovoljno tek nekoliko centimetara kvadratnih, pa će za tako ograničeni tip zemljoradnje biti sasvim dovoljan balkon stambene zgrade ili prozorska daska.

Postoje brojni priručnici koji sugeriraju kako u zatvorenom prostoru kuće ili stana možete proizvesti čak i tikvice ili krumpir, ali ja bih za početak preporučila nešto vrlo jednostavno. Kako se početkom proljeća kod mnogih manifestira proljetni umor, predlažem da probate proizvesti tzv. “zelene izbojke”. Zeleni izbojci su termin koji se danas često upotrebljava, a predstavlja biljčicu u fazi kotiledona. O hranidbenim vrijednostima proklijalog sjemena znali su već i drevni kineski moreplovci koji su na svoja putovanja nosili sjeme mungo graha, a tijekom putovanja bi konzumirali naklijalo sjeme i na taj način spriječili pojavu skorbuta (nedostatak vitamina C).

Proizvodnja zelenih izbojaka je vrlo jednostavna i ne zahtijeva velika ulaganja. Potrebna je plitka posudica, supstrat za sjetvu i sjeme. U specijaliziranim trgovinama postoje gotove mješavine sjemena, ali i vi sami možete kreirati mix prema vlastitom ukusu. Najbitnije je da sjeme nije tretirano, a naklijavati se mogu mahunarke, kupusnjače, sjeme blitve, cikle, rotkvice, mrkve itd.


Za sjetvu i uzgoj možete upotrijebiti bilo koju plastičnu posudu, poželjno je da bude plitka i perforirana. Alumijska posudica mi služi kao podložak.

Sjeme se sije vrlo gusto i plitko se unosi u supstrat. Nakon sjetve supstrat se navlaži, a kako bi zadržali vlagu možete posudice omotati strech folijom. Posudice se stavljaju na prozorsku dasku kako bi biljkama osigurali potrebno dnevno svjetlo, a ukoliko se u blizini nalazi izvor topline kao npr. radijator dodatno će se ubrzati proces klijanja i nicanja.


Kada sjeme počne klijati folija se skida, a supstrat se zalijeva putem podloška. Samo nekoliko dana nakon sjetve što ovisi o vrsti povrtnog sjemena dobijemo biljčice spremne za konzumiranje.

Najlakše je izbojke porezati sa škarama. Mogu se čuvati u hladnjaku u staklenoj boci i do nekoliko dana. Konzumiraju se kao dodatak salatama, namazima, juhama, sendvičima.


Početak svake nove godine doživljavamo kao priliku za novi start u kojem će se “novi ja” zdravije hraniti, smršaviti, više vremena provoditi u prirodi, redovito vježbati. Popis novogodišnjih odluka donosimo u dobroj namjeri kako bi povećali kvalitetu vlastitog života, ali ponekad zbog svakodnevnih obaveza teško usvajamo nove navike. Dobro je poznato da rad sa biljkama opušta i ima pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Još kada su rezultat našeg rada ukusni plodovi i namirnice koje koristimo u svakodnevnoj ishrani, sreći nema kraja. Ne zaboravite da zdrave namirnice ne moraju biti nužno skupe i nepristupačne. Ponekad je rješenje za zdraviji i sretniji život nadohvat ruke.

U želji da osjetite to zadovoljstvo želim Vam puno sreće i uspjeha u novoj godini!!!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije