Jeste li spremni za novu vrtlarsku sezonu?

Kako je početak svake uspješne voćarske priče kvalitetna i zdravstveno ispravna voćna sadnica, tako i uspješan uzgoj povrća započinje zdravim sjemenom i kvalitetnim presadnicama. Ukoliko ste se ovih dana zatekli u nekom vrtnom centru ili specijaliziranoj trgovini za poljoprivredu, mogli ste primjetiti pune police različitog sjemenja koje nas mami na kupnju prekrasnim fotografijama zrelih plodova. Međutim, nije tako rijetko da se tijekom uzgoja povrća razočaramo, jer plodove koje smo uzgojili ne izgledaju ni približno kao plodovi sa fotografije na paketu sjemena ili ih uopće nema. Razlozi neuspjeha mogu biti sljedeći; nepoznavanje tehnologije uzgoja pojedine povrtne vrste, vremenske neprilike, ali i neprikladnost podneblja za uzgoj pojedine sorte. Budući da u Hrvatskoj gotovo i nema sjemenske proizvodnje povrća, orijentirani smo na ponudu sjemenja iz različitih agroekoloških uvjeta, čijim biljkama ne moraju nužno odgovarati uvjeti našeg podneblja (duljina dana, temperatura). Naravno da ne morate biti ovisni o trenutnoj ponudi sjemena, već možete proizvesti i vlastito sjeme. Sjemenarstvo iziskuje nešto više truda i znanja tijekom proizvodnje, dorade i čuvanja sjemena, pa ga preporučam nešto iskusnijim vrtlarima.

Prilikom kupovine sjemena obratite pozornost na rok trajanja, jer se nakon isteka značajno smanjuje klijavost. Ukoliko je sjeme tretirano, potreban je dodatan oprez prilikom sjetve. Prednost dajem pakiranjima koja nude više informacija kao što su duljina vegetacije, odlike rasta, otpornost na bolesti.

Početak uzgoja povrtnih kultura započinje uglavnom sjetvom iz sjemena, a uz poznavanje pravog vremena za sjetvu vrlo bitan je i odabir načina sjetve.


Uzgoj rotkvica počinje vrlo rano u proljeće. Sjetva se obavlja u redove, a ako rotkvice niknu pregusto treba ih prorijediti. Prorijeđene izboje u fazi kotiledona nemojte baciti jer predstavljaju bogat izvor nutrijenata, a konzumiraju se kao dodatak salatama ili hladnim jelima.

Postoji nekoliko načina sjetve koji prije svega ovise o povrtnoj kulturi i tehnologiji uzgoja. Prvi način uzgoja je direktna sjetva na stalno mjesto. Najbolji primjer je proizvodnja mahunarki (graha, grašaka, boba) čije se sjeme stavlja u redove ili u “kućice”, a cjelokupan rast, razvoj i plodonošenje odvija se na mjestu sjetve. Budući da se radi o krupnom sjemenu, klijanje i nicanje u poljskim uvjetima nije problem, a vrlo je lako ispoštovati optimalnu gustoću sklopa.


“Kućica” boba 🙂 Vrlo čest način sjetve u kućnim vrtovima je tzv. sjetva “pod motiku”, gdje se na jedno sjetveno mjesto stavi nekoliko zrna. Preporuča se za teža tla ili na tlu sklonome stvaranju pokorice, jer će više sjemenki lakše probiti tlo.

Drugi način uzgoja povrća je putem presadnica, koji poskupljuje proizvodnju i iziskuje više rada, ali postoji nekoliko razloga koji opravdavaju navedeni proizvodni proces. Kako se u proizvodnji presadnica trudimo osigurati povoljnije uvjete klijanja i nicanja, tako je i iskoristivost sjemena bolja. U fazi sadnje na stalno mjesto možemo izdvojiti slabije razvijene presadnice i na taj način osigurati ujednačeniji rast i plodonošenje usjeva.


Za proizvodnju presadnica koristim isključivo specijalne supstrate za sjetvu i presađivanje. Na taj način sam sigurna da su osigurana biljna hranjiva potrebna za razvoj korijena i rast mladih biljaka.

Uzgoj presadnica nam omogućuje raniju proizvodnju povrtnih kultura osjetljivih na kasni proljetni mraz i niske temperature, a s time i bolju izmjenu kultura i veću iskoristivost proizvodnih površina. U našem podneblju uobičajena je pojava značajnijeg pada temperatura zraka sredinom petog mjeseca tzv. “ledeni sveci” kada osjetljive povrtnice (rajčica, paprika, krastavci) u uzgoju na otvorenom mogu drastično zaostati u rastu ili čak uginuti. Ukoliko se navedene povrtnice uzgajaju iz presadnica, redovito se prati vremenska prognoza i sade se tek kada su vremenski uvjeti stabilni.


Proizvodnja presadnica rajčica sjetvom sjemena u role od toaletnog papira. Role se ispune vlažnim supstratom, a sjeme se utisne na potrebnu dubinu.

Sljedeći tjedan nešto više o proizvodnji presadnica “golog” korijena i presadnica sa grudom supstrata oko korijena, a do tada pratite objave na Facebook stranici Voćkarica&Vrtlarica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije