Vijesti / Životni stil i hedonizam
Životni stil i hedonizam
NE SPAVATE DOBRO? Nedostatak ovog važnog minerala možda je krivac

NE SPAVATE DOBRO? Nedostatak ovog važnog minerala možda je krivac

Bez obzira je li to nedostatak željeza, vitamina D ili kalcija, čini se da uvijek postoji nešto što našem tijelu nedostaje kako bi funkcioniralo 'bez greške'.

Nedostatak jednog od esencijalnih vitamina ili minerala koje naše tijelo treba može izbaciti čitav niz stvari iz okvira. I, dok jedete uravnoteženu ishranu, trebali bi pazite da ostanete u vrhunskoj formi, jer postoje neke stvari koje vam se mogu 'prišuljati' i ometati vaše zdravlje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nedostatak magnezija jedan je od njih, koji nas može spriječiti da dobro spavamo. 2014. je nutricionist i stručnjak za spavanje Shawn Stevenson iz Amerike objavio knjigu naziva 'Sleep Smarter' - o važnosti spavanja na vaše cjelokupno zdravlje i kako ga najbolje iskoristiti.

Prema Stevensonovom istraživanju, 80% stanovništva nedostaje magnezija, što je antistresni mineral odgovoran za ravnotežu šećera u krvi i krvnog tlaka, opuštanje napetih mišića, smanjenje boli i smirivanje živčanog sustava.

Ako nemate dovoljno magnezija - jednog od esencijalnih makrominerala koje tijelo treba - možete biti pod prekomjernim stresom i patiti od ozbiljno ograničene produktivnosti sna. Kako bi stvari bile gore, naša tijela ne proizvode magnezij prirodno tako da ga moramo unositi prehranom.

Hrana bogata magnezijem: tamno lisnato povrće, sjemenke i orašasti plodovi, uključujući sjemenke suncokreta i sezama, orašaste plodove i bademe, bundeva, brokula i drugo povrće, mliječni proizvodi, meso, tamna čokolada, neobrađene cjelovite žitarice, kava.

'Doktor za san' objasnio je i kako magnezij pomaže pomogao kod dubokog, okrepljujućeg sna održavanjem zdrave razine GABA, neurotransmitera koji promiče saa. Istraživanja pokazuju da dopuna magnezija može poboljšati kvalitetu sna, osobito kod osoba s lošim spavanjem ili onih koji pate od nesanice. Međutim, nedostatak magnezija može biti ozbiljniji nego nekoliko sati izgubljenog sna.

Prema studiji u časopisu The Journal of Intensive Care Medicine, ljudi koji imaju manjak magnezija dva puta će vjerojatnije umrijeti prerano. U međuvremenu, oni koji se bore za unos visokog magnezija navodno imaju manji rizik za metabolički sindrom, skupinu stanja koja povećavaju rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Što možete učiniti da povećate unos magnezija? Prvo, povećajte unos hrane bogate magnezijem koja je gore spomenuta. Drugo, ako ste ozbiljno zabrinuti zbog razina magnezija, posavjetujte se s liječnikom prije nego počnete uzimate dodatak prehrani ili napravite drastične promjene postojećih lijekova i nadopunite rutinu.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!