Stiven Sabol iz Palinovca u vatrenom dresu igrao protiv SAD-a

Stiven Sabol igrač je Nogometne škole Međimurje – Čakovec. Rođen je 16. travnja 2000. godine, a tjedan koji je iza njega sigurno će dugo pamtiti. Reprezentacija Hrvatske U-14 odigrala je međunarodne prijateljske  utakmice protiv reprezentacije SAD-a.

U ponedjeljak u Sesvetama susret je završio 2:2, a Stiven je odigrao 18 minuta. U Zagrebu u srijedu rezultat je bio 1:1, a Stiven je odigrao 32 minute.

Kada i gdje si počeo igrati nogomet?
Nogomet sam započeo igrati u NŠ Međimurje-Čakovec, 2009 godine.

Kako dugo treniraš u NŠ Međimurje – Čakovec?
Nogomet sam započeo igrati u NŠ Međimurje-Čakovec, 2009 godine.

Tko ti je trener i kakav je?
Trener mi je Mario Šarić. Trener je zahtjevan, pošten i malo strog, onoliko koliko treba.

U kojoj kategoriji igraš i kakva je ekipa?
Igram u kategoriji U-14, stariji pioniri i ekipa mi je odlična.

Na kojoj poziciji igraš?
Igram na poziciji stopera.

Jesi li si već bio u kampovima HNS-a?
Da, bio sam već u zimskom kampu HNS-a u Umagu od 3. do 11. siječnja ove godine. Bilo je naporno, imali smo dva treninga na dan, ponekad i trening-utakmicu, no u svakom slučaju bilo mi je jako lijepo.

Koji ti je nogometni uzor?
Nogometni uzor mi je Sergio Ramos.

Što očekuješ od svoje nogometne karijere i koji su ti planovi za budućnost?
Svakako bih se volio profesionalno baviti nogometom, ali zasad mi je škola na prvom mjestu. Trudit ću se i dalje biti što bolji u nogometu i postići što bolje rezultate.  
          

Mario Šarić i Stiven Sabol

Trener Mario Šarić: ” Stiven je izrastao u jednog od vođa svoje generacije”

Koliko dugo radiš u školi nogometa?
U školi nogometa radim već 8 godina, najprije u NK Međimurju, a zatim u novoosnovanoj Školi nogometa Međimurje-Čakovec.

S kojim ciljem je osnovana Škola nogometa?
Škola nogometa osnovana je s ciljem da se krene u potuno drugačijem smjeru nego se to radilo prije, da se točno zna, što, kako i koliko se radi u određenom uzrastu. Trenažni sadržaji prilagođeni su svakom uzrastu, od onih najmanjih pa do najstarijih, oni su progresivnog tipa i konstantno se nadograđuju. Tako mladi igrači kroz određeni period uče nogometnu abecedu, a iz tog načina rada i proizlazi naziv Škola nogometa.

Je li Stiven rezultat takvog načina rada?
Definitivno. Stivena se sjećam kao pomalo plahog i nesigurnog dječaka kojem je, iako vrlo voli nogomet, većina utakmica bila dosta veliko opterećenje. Školi nogometa je razvoj igrača prioritetom ispred rezultata, jer rezultatski imperativ samo stvara pritisak na mlade igrače a oni su do dobi od 15 godina još nedorasli nositi se sa njime. Pritisak ih definitivno spriječava da iskažu svoj puni potencijal, pa često izbjegavaju rizične sizuacije jer se zbog svoje još uvijek tehničke i taktičke nesavršenosti boje ne bi li pogriješili i izgubili loptu ili pak bili krivac za gol. Od jednog takvog igrača Stiven je izrastao u jednog od vođa svoje generacije, igrača koji želi preuzeti odgovornost i ne bježi od rizičnih situacija i duela. Zbog toga je i dogurao do U14 reprezentativca.

Ima li škola još igrača kao što je Stiven ?
Naravno da ima, uz Stivena su iz iste generacije još dva igrača (Vuk i Kuqi) koja su na užem popisu izbornika, što znači da bi i oni ubuduće mogli biti pozvani u reprezentaciju. No uz njih ima još mnogo talentiranih igrača i iz tog ali i iz drugih godišta koji tek nadolaze a za koje se već zanimaju najbolji Hrvatski klubovi. Moram napomenuti kako su kadeti već praktički osigurali naslov prvaka te će u Sv. Martinu na Muri igrati završnicu u kojoj će se odlučivati tko će slijedeće godine ući u 1. kadetsku i pionirsku ligu, koja nam je definitivno cilj kojeg smo si zacrtali.

Za kraj, što vašu školu čini posebnom?
Mislim da je to timski rad. Uz to što radimo na razvoju mladih igrača, svi treneri rade i na vlastitom napretku. Svaki tjedan razgovaramo i raspravljamo o različitim temama i iz tehnike i taktike, te na taj način tjeramo jedni druge na učenje, što je svakako pozitivno, jer svakog dana trenažni sadržaji i metodika treninga napreduju. Bez takvog pristupa, teško je napredovati i zadržati visok nivo rada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije