PRIKUPLJENO 30 DOZA

Darivanje krvi: Čakovečki sportaši još jednom pokazali humanost

Darivanje krvi je privilegija zdravih ljudi, a u tu skupinu definitivno spadaju sportaš - izjavio je Bojan Ružić

Još jednom su čakovečki sportaši pokazali svoju humanost. Ovog puta na akciji dobrovoljnog davanja krvi koju su zajednički danas (srijeda 26. rujna 2018.) organizirali Zajednica sportskih udruga Čakovca, Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec i GP Ekom pod nazivom “Čakovečki sportaši daruju krv”.

Darivanju krvi na Čakovečkim gradskim bazenima Marija Ružić odazvalo se 30-tak sportaša, trenera i sportskih djelatnika. Predsjednik Zajednice sportskih udruga Čakovca Bojan Ružić kazao je kako je nakon prve akcije održane u veljači dogovoreno s Gradskim društvom Crvenog križa da akcija postane tradicionalna i da se održi dva puta godišnje.

– Darivanje krvi je privilegija zdravih ljudi, a u tu skupinu definitivno spadaju sportaš – izjavio je Ružić i dodao kako su sportaši uvijek bili poznati po svojoj humanosti, a to su demonstrirali još jednom. Cilj akcije bio je popularizirati davanje krvi među tom populacijom, posebno među onim sportašima koji do sada nisu dali krv. Želja Zajednice sportskih udruga Čakovca da se i oni redovito odazivaju ovakvim humanitarnim akcijama i da budu dio velike obitelji darivatelja krvi.

Jedan od onih koji je dao krv u ovaj, ali akciji od prije sedam mjeseci bio je Dragutin Naranđa, instruktor u Međimurskom nogometnom savezu. – Čim sam čuo da će biti akcija odmah sam odlučio doći. S veseljem sam se odazvao i smatram kako bi svi sportaši zbog svoje dobre fizičke kondicije trebali dati krv kako bi pomogli onima kojima treba krv – poručio je Naranđa.

Liječnica Tatjana Mušlin iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu rekla je kako se u Zagrebu i sjevernom dijelu Hrvatske dnevno treba skupiti 400-450 doza krvi kako bi se opskrbile sve bolnice. – Na svu sreću za sada ima dovoljno darivatelja. Uvijek postoje neki mjeseci kada je to manje poput ljetnih, ali kroz cijelu godinu imamo adekvatan priliv krvi – rekla je, ali i upozorila: “Naša populacija stari, pa stare i darivatelji krvi. Sada treba privući što više mladih građana kako i u budućnosti ne bi bilo nestašica” naglasila je. Iz Zajednice sportskih udruga Čakovca i Gradskog društva Crvenog križa Čakovec najavili su kako će ova akcija sigurno biti održavana i dalje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije