SASTANAK Treneri, suci i delegati složni – propozicije treba poštivati

U ponedjeljak, 28. kolovoza u Nedelišću je održan radni sastanak nogometnih trenera, sudaca i delegata. Suce i delegate predstavljali su Dragutin Vuk i Željko Bacinger, a izostao je Mijo Horvat zbog bolesti.

Ispred Zbora nogometnih trenera, prisutni su bili predsjednik Robert Čižmešija, potpredsjednici Vladimir Pavleković i Željko Novak, disciplinski sudac Dražen Novak, tajnik Krešimir Žnidarić te član izvršnog odbora Josip Šegović.

Tema sastanka bilo je provođenje natjecateljskog dijela prvenstva i poštivanje propozicija, a najviše u dijelu angažmana delegata i sudaca oko provedbe čl. 5 i čl. 9 Propozicija za natjecanje I. međimurske lige i ostalih liga.

– Svi klubovi I Međimurske lige obvezni su igrati utakmice sa svojom najboljom momčadi. Prvak lige igra završnicu turnira prvaka svih Međimurskih liga. Svi klubovi I. Međimurske lige obvezni su sudjelovati u redovnom natjecanju s dvije momčadi mlađih uzrasta i imati školovanog trenera. Protiv seniorske momčadi koja nema licenciranog trenera pokreće se disciplinski postupak.

Prije početka utakmice delegat je dužan izvršiti identifikaciju je li upisani licencirani trener nazočan. Svi treneri i pomoćni treneri svih momčadi obvezatni su imati licence izdane od MNS. Trener prve momčadi mora imati najmanje zvanje “Trener B”, a ostalih momčadi (juniori, pioniri, mlađi pioniri) mora imati najmanje zvanje “Trener C”. Fizioterapeut mora prije početka natjecateljske sezone biti nazočan stručnom predavanju da bi dobio licencu za obavljanje te dužnosti. Klub je dužan uključiti se u selektivni program na razini ŽNS-a, Središta i HNS-a, stoji u članku 5.

Članak 9 govori da osobe koje se mogu nalaziti na klupi za zamjenske igrače su sedam zamjenskih igrača u športskoj opremi s vidljivim obilježjima kluba, trener kluba s oznakom i licencom MNS, pomoćni trener u športskoj opremi ukoliko je licenciran, liječnik kluba s oznakom te službeni predstavnik kluba s oznakom i licencom od MNS. Fizioterapeut ili liječnik smiju ući u teren za igru samo uz odobrenje suca kako bi ukazali pomoć ozlijeđenom igraču. Samo trener ili pomoćni trener može cijelo vrijeme stajati za trajanja utakmice, ali se mora ponašati odgovorno i ne napuštati klupu, osim za davanje uputa igračima u tehničkom prostoru.

Zbor nogometnih trenera informirao je suce i delegate o cjeloživotnoj edukaciji gdje svaki trener ponaosob u vremenskom periodu od 3 godine mora obnavljati svoje zvanje. Za dobivanje licence u našem savezu potrebno je da trener odradi godišnje jedan seminar i jedan brifing. Također, svi treneri dobit će akreditacije koje su dužni nositi tijekom trajanja utakmice.

Glede problematike koja se javlja s pojedinim klubovima koji angažiraju trenere koji nemaju zadovoljavajući stupanj obrazovanja za vođenje ekipe u I. međimurskoj ligi, a za što je potrebno da trener ima zvanje ‘Trener B’, rečeno je da se istima ne može izaći u susret jer se licence izrađuju preko Comet sustava.

Isto su potvrdili Vuk i Bacinger te dodali da se na klupi za zamjenske igrače pojavljuju nelicencirani treneri kao predstavnici klubova. Također, spomenuto je da nogometne škole moraju imati jednog trenera B, a svi ostali treneri u školi mogu biti trener C, a smatra se da je trener B ujedno i voditelj škole.

Predstavnici sudaca i delegata napomenuli su da je tu problem što se kod vođenja utakmice pojavljuju predstavnici klubova, a ipak bi s djecom trebao raditi stručni kadar, tj. treneri. Zaključak sastanka je da se moraju poštivati Propozicije natjecanja te da svi u svom djelokrugu djelovanja moraju tome doprinijeti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije