PSIHOLOGIJA SPORTA Predavanje u organizaciji NŠ Međimurje – Čakovec

Nogometna škola Međimurje-Čakovec organizirala je protekli vikend u I. Osnovnoj školi Čakovec za svoje polaznike, roditelje i trenere predavanje iz Sportske psihologije. Tema predavanja je bila ‘Psiholog i ja u sportu’. Prvi dio predavanja bio je namijenjen mladim igračima, a drugi dio njihovim roditeljima. Vrlo edukativno i zanimljivo predavanje je održao Matej Fiškuš, mag. psych.

Cjelokupni program NŠ Međimurje-Čakovec nije usmjeren samo na razvoj tehničkih, taktičkih i kondicijskih sposobnosti kod mladih igrača, cilj nije samo proizvoditi igrače koji će danas – sutra igrati u profesionalnim klubovima. Cilj je osigurati djeci cjelokupni razvoj u koji spada i odgojno – obrazovna komponenta koja je potrebna da bi zajedno s njihovim roditeljima iz tih mladića izgradili osobe na koje će se naša zajednica u budućnosti moći osloniti.

Obzirom da je nogomet, a i sport općenito, u današnje vrijeme veoma stresan za mlade sportaše, odlučili su ove godine uspostaviti suradnju sa sportskim psihologom koji je već duže vremena bio na listi prioriteta u programu naše škole nogometa. Smatraju da je rad psihologa (psihološka priprema) s igračima, roditeljima i trenerima izrazito neophodan, ne iz razloga što smatraju da su roditelji neprijatelji svojoj djeci, već zbog toga što svi mi želeći njima dobro, radimo krive stvari i na taj način ih sputavamo u njihovom razvoju te oni zbog toga ne postižu ni približno takve rezultate kakve su sposobni ostvariti.



U školama nogometa treba se prvenstveno posvetiti odgoju igrača i razvoju njihovih kapaciteta. Rezultat u ovim kategorijama nije i niti smije biti svrha. Plan i program NŠ Međimurje – Čakovec usmjeren je na razvoj igrača i momčadskih procesa, a rezultat doživljavamo kao posljedicu toga. Porazi ne predstavljaju problem, već su podloga za daljnje napredovanje i rad na nedostatcima igrača i ekipe.

Usmjeravajući pažnju na razvoj vještina i sposobnosti, a ne na rezultat, smanjuje se pritisak na igrača i trenere, a to im omogućuje da se lakše nose s pogreškama, pretvaraju ih u iskustvo iz kojeg uče i napreduju.

Na temelju navedenog u NŠ Međimurje-Čakovec od iduće natjecateljske sezone još veću pažnju psihološkoj pripremi posvetit će kroz radionice. Radionice će s polaznicima provoditi Matej Fiškuš mag. psych. dva puta mjesečno, a bit će organizirane kroz manje grupe ovisno o starosti djece.

Ovo je sasvim sigurno samo početak jedne dugogodišnje suradnje s gospodinom Matejom Fiškušom te mu se ovim putem zahvaljuju na zanimljivom predavanju koje je održao.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije