Budi fit i vježbaj uz Borka Bana: Tjelesna masa i masno tkivo

U jednoj od prošlih kolumni pisao sam o procesu skidanja tjelesne masti uz pomoć tjelesne aktivnosti, odnosno treninga u teretani. Često me članovi pitaju kako skinuti masne naslage s pojedinog dijela tijela i to najviše oko struka. Odgovor je – dijetom.

Naime, česta je zabluda da ako izvodimo ili forsiramo vježbe za određene mišiće u tom slučaju brže gubimo masne naslage upravo na tom dijelu tijela. Na taj način samo jačamo tonus i snagu tog pojedinog mišića te iz tog razloga nikada nećete vidjeti neku pretilu osobu s vrlo izraženim npr. trbušnim ili bilo kojim drugim mišićima dok su ostali mišići pokriveni masnim naslagama.

Postoje zone na tijelu na kojima smo genetski podložniji većem nakupljanju masnog tkiva odnosno s druge strane, zone gdje ga imamo mnogo manje i gdje brže gubimo masno tkivo. Mast se kod najvećeg dijela ljudi najviše taloži oko struka dok najmanje na podlakticama i to je jedan klasičan primjer vezan za ovu temu.

Početnici također često izražavaju brigu ukoliko im se tjelesna masa ne mijenja u slučaju kada žele smršaviti. Razlog je vrlo jednostavan – s početkom treniranja dobija se na mišićnoj masi, a gubi se masno tkivo te stoga ukupna tjelesna masa stagnira pošto je na početku najbrži prirast mišićne mase i to pogotovo kod muškaraca, a naravno i gubitak masnog tkiva s obzirom da je tijelo počelo trošiti više energije koja je pohranjena u obliku masnog tkiva.

Uzmimo primjer da u roku od 2 mjeseca osoba od recimo 70 kg tjelesne mase, bez obzira žena ili muškarac, ostane na istoj kilaži kao i na početku vježbanja. To znači da je dobila onoliko mišićne mase koliko je izgubila i tjelesne masti. Primjerice dobila je 5 kg mišića, odnosno izgubila i 5 kg masti. U slučaju kada bi imala npr. 67 kg to bi značilo da je izgubila barem 8 kg tjelesne masti uz isti dobitak mišićne mase kao i na prethodnom primjeru.

Stoga se nepotrebno zabrinjavati ako vam je tjelesna masa ostala ista čak i nakon nekoliko mjeseci vježbanja ili ako je neznatno manja u odnosu na početno stanje. Muškarci koji su već od samog početka u dobroj tjelesnoj formi te imaju ispodprosječni postotak tjelesne masti, najčešće više dobivaju na tjelesnoj masi od muškaraca sa nadprosječnim postotkom tjelesne masti iz razloga jer im se povećala mišićna masa uz manji gubitak masti. Muškarcima sa iznadprosječnim postotkom tjelesne masti se naravno u tom početnom periodu više smanji ukupna tjelesna masa.

Preporučam da se uvijek izvažete ujutro natašte s obzirom da tjelesna masa varira tokom dana ovisno o nekoliko faktora, a najviše o tome što ste i koliko konzumirali od hrane i pića. Ukoliko ste jeli dosta slane hrane zadržavat ćete više vode u organizmu pa će stoga i tjelesna masa biti veća u to vrijeme.

Stoga je ujutro prije nego krenemo sa unosom hrane naša tjelesna masa najrealnija. Naravno da ćete i po odjeći vrlo brzo primjetiti željeni napredak, a najprecizniji pokazatelj koliko napredujete neka vam bude ogledalo; vizualno ćete najbolje vidjeti napredak, a to će vas najviše i motivirati za daljnji trud i trening.

Svako naglo smanjenje unosa kalorija umjesto gubitkom masnih naslaga rezultirat će naglim padom snage i mišićne mase što svakako izbjegavajte. Najvažnije je da budete uporni i pratite savjete stručnog trenera te nemojte očekivati da nešto što ste gomilali i zapostavljali godinama ili desetljećima može biti drastično transformirano u nekoliko tjedana. Čarobni napitci ne postoje, tjelesna mast se topi sporo i svaki nagli pad u tjelesnoj masi možete pripisati gubitku vode u organizmu, a nikako gubitku tjelesne masti.

>>> Facebook stranica fitness kluba Aurora

Ukoliko imate pitanje za Borka, slobodno mu se javite na email fitnessklubaurora@gmail.com – na neka pitanja će odgovarati u narednim člancima.

Borko Ban je bodybuilder i glavni trener u fitness klubu ‘Aurora’ Čakovec. Studirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu na smjeru Fitness. Imao je uspjeha i u natjecateljskom bodybuildingu na tridesetak natjecanja u periodu od osam godina.

Do sada objavljeni članci:
>>> Budi fit i vježbaj uz Borka Bana: Aerobni trening u teretani
>>> Budi fit i vježbaj uz Borka Bana: Muškarci i žene u teretani
>>> Budi fit i vježbaj uz Borka Bana: Prehrana u body buildingu
>>> Budi fit i vježbaj uz Borka Bana: 1. dio – Savjeti za početnike
>>> Budi fit: Prati savjete Borka Bana i vježbaj s nama!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije