Promjene u hrvatskom pravopisu – interaktivno predavanje u III. OŠ Čakovec

>> Promjene u hrvatskom pravopisu – interaktivno predavanje u III. OŠ Čakovec

III. OŠ Čakovec i ove se školske godine može pohvaliti brojnim suradnjama s ustanovama na području Međimurske županije, ali i šire. U listopadu su Sanja Dolar i Lidija Vinković, djelatnice Obiteljskoga centra CZSS-a, održale predavanje/radionicu pod naslovom Dijete, obitelj i škola.

Tematska sjednica u studenom bila je posvećena pravopisu. Kako III. OŠ Čakovec surađuje s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje, podružnicom Čakovec, organizirano je interaktivno predavanje pod naslovom Promjene u hrvatskom pravopisu koje su održali znanstvenici iz središnjice Instituta, suautori i suurednici Hrvatskoga pravopisa IHJJ-a, dr. sc. Ermina Ramadanović i dr. sc. Kristian Lewis.


Na samom početku bilo je riječi o tome kako je nastao Pravopis, tj. na temelju kojih načela. Potom su dr. sc. Ramadanović i dr. sc. Lewis govorili o novome standardu rukopisnoga pisma koji je ušao u Hrvatski pravopis IHJJ-a, a potom i u udžbenike i škole.

Istakli su i tri pitanja/problema u kojima se hrvatski pravopisi razilaze te način na koji su ona riješena u Pravopisu IHJJ-a (pri rješavanju služili su se pravopisnom tradicijom, načelima korpusne lingvistike, anketama i rezultatima javne rasprave). Na kraju predavanja sudionici i slušatelji iznosili su pitanja, a kolege Lewis i Ramadanović vrlo su im rado na njih odgovarali.


Ravnateljica III. OŠ Čakovec zahvalila je predavačima, dr. sc. Ramadanović i dr. sc. Lewisu na veoma korisnom i iscrpnom predavanju, kolegama učiteljima i učiteljicama te dr. sc. Ines Virč iz podružnice IHJJ-a u Čakovcu, nadajući se budućoj uspješnoj suradnji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije