Gimnazijalci na predstavljanju Ogranka Matice hrvatske Čakovec u Zagrebu

6. listopada 2015. ograncima Matice hrvatske iz Čakovca i Osijeka kao najuspješnijima ograncima Matice hrvatske ukazana je čast da se predstave u Središnjici Matice hrvatske u Zagrebu. Predsjednik Ogranka MH-a u Čakovcu Ivan Pranjić na ovaj izniman događaj poveo je i polaznike književne radionice koju vodi u Gimnaziji Josipa Slavenskog u Čakovcu.

Na predstavljanju su bili prisutni i članovi zagrebačkih ogranaka MH-a, članovi Društva Međimuraca u Zagrebu te članovi Središnjice Matice hrvatske. U jednosatnom predstavljanju čakovečkog Ogranka MH-a prisutnima su se, između ostalih, obratili župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik MH-a, akademik Stjepan Damjanović, ravnateljica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Tea Runjak-Dragić, predsjednik Društva Međimuraca u Zagrebu pater Tonči Trstenjak i drugi.

Operna pjevačica Nikolina Virgej Pintar uz pratnju cimbalista Nevena Kolarića otpjevala je nekoliko međimurskih pjesama, a pridružili su joj se i mnogi ponosni Međimurci iz publike. Naposljetku se prisutnima obratio Ivan Pranjić, predsjednik Ogranka MH-a u Čakovcu i predstavio je dvije knjige koje je izdao čakovečki Ogranak MH-a: Decretum Ivana Pergošića te Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja Vinka Žganca. On je, kao i svi prethodni govornici, istaknuo važnost Matice za Republiku Hrvatsku.

Osnovana je 1842. godine, prije bilo koje druge kulturne institucije u Hrvatskoj, čak i prije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dugo je godina bila jedini hrvatski nakladnik, a još i danas ima nakladničku ulogu. Unutar Hrvatske postoji 90 ogranaka Matice hrvatske, a izvan nje još 30. Njezina Središnjica ima 20 odjela, a svaki od njih bavi se drugačijim, zasebnim poslom kao što su arheologija i etnologija, glazba, jezikoslovlje, kazalište i film, likovna umjetnost, međunarodna kulturna i znanstvena suradnja i td. Važno je napomenuti da svi članovi Matice hrvatske rade volonterski, na što je posebnu pozornost skrenuo sadašnji predsjednik MH Stjepan Damjanović. Posjet Središnjici završio je skromnom degustacijom međimurskih specijaliteta.

Autor: Hana Tisaj

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije