SŠP: Kako živjeti dugo, sretno i zdravo?

>> SŠP: Kako živjeti dugo, sretno i zdravo?

Srednja škola Prelog svake godine posebnu pažnju posvećuje danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje jer su neka njezina zanimanja do temelja povezana sa zemljom. Prošlog je tjedna uz zahvalu naglasak stavljen i na zdravlje. Događaj je obilježen u školi i na Trgu slobode Grada Preloga.

Na Trgu slobode su učenici škole s profesorima predstavili tematski štand pod nazivom ‘Industrijska konoplja u pekarstvu’. Da se kod toga malo pohvalimo 😉 Zaista se svake godine naš štand posebno ističe po inovativnim i ambicioznim idejama naših pekara.

Predstavljena je biljka koja se može koristiti kao hrana, lijek, energent, odjeća, građevinski materijal, čak i stočna hrana.

Njeno vlakno, sjeme i ulje su od velike koristi i ljekovitosti. Koristite se u sirovom, prženom stanju, mljeveno i u obliku ulja.

Njezinu su primjenu predstavili pekari uz široku paletu slatkih i slanih proizvoda kao što su klipići, croissanti, kruhovi, bageti, tjestenine, brownies, konopljina torta, keksi… Cilj ovog neobičnog predstavljanja javnosti je bio da se posjetiteljima približi ova dosta nepoznata sirovina te se time obogati svakodnevna prehrana Međimuraca koji su sve više svjesni važnosti prehrambenih navika u održavanju dobroga zdravlja.

Za one koji žele znati sve:

Konopljino sjeme je bogat izvor svih 20 aminokiselina, uključujući i 9 esencijalnih koje tijelo ne može proizvesti. Sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, D i E. Ima savršen omjer omega 6 i omega 3 kiselina koje štite od bolesti srca i krvnih žila. Sjemenke jačaju obrambeni sustav organizma, smanjuju kolesterol, bogat su izvor fitonutrijenata koji štite imunitet, stanice, kožu i mnoge organe. Sadrže male količine psihoaktivne tvari THC-a i ne mogu se zloupotrebljavati za proizvodnju droge. Konopljino ulje je orašastog okusa i zelene boje. Ne preporučuje se za prženje jer se uništavaju vrijedni sastojci.

Kad smo kod zdravlja…

Sve je lako kad si mlad i sretan i zdrav. I tada možeš svojim zalaganjem i dobrom voljom doprinijeti nečem velikom i lijepom. To se dogodilo također prošlog tjedna kada je u SŠ Prelog povodom Svjetskog dana srca koji se obilježava 29. rujna održana kulinarska radionica u suradnji SŠP, udruge Veliko srce malom srcu te udruge Renato – kuhari bez granica.

Radionica se održala s ciljem osvještavanja roditelja djece sa srčanim greškama, a onda i mladih budućih kuhara koji će ubrzo, kad budu pripremali hranu po restoranima, itekako razmišljati o kvalitetnim namirnicama, nutricionističkim smjernicama i zdravim prehrambenim običajima i navikama.

Na druženje i predavanje se odazvalo dvadesetak roditelja – članova udruge Veliko srce malom srcu iz Međimurske županije, svjetski poznati Master Chef Branko Ognjenović, Nenad Bratković, magistar nutricionizma te gospođa Marijana Zanze, tajnica udruge Renato – kuhari bez granica.

I naravno da ovaj plemeniti događaj nismo samo mirisali i pratili pogledom. Naši su učenici 3.KU razreda zasukali rukave, rame uz rame s g. Ognjenovićem podijelili iskustva, pomagali mu i otkrivali male tajne velikih majstora.

Učenike su usmjeravali, poticali i s ponosom pratili stručni učitelji Krunoslav Tilošanec i Vlado Turek. Sve prisutne je s velikim zadovoljstvom primio i pozdravio ravnatelj Škole Tomislav Gregur, te istaknuo da su vrata Srednje škole Prelog za ovakvu suradnju i slične projekte uvijek otvorena. Aha, kako živjeti dugo, sretno i zdravo? Pa… mi smo za sada zahvalni na onomu što imamo, trudimo se, učimo, istražujemo i vjerujemo da ćemo živjeti dugo i sretno 😉

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije