PŠ Pušćine: Izlet u vinograd u Sveti Urban i Grad labirinta

Učenici 3.r. PŠ Pušćine i njihove učiteljice Sanja Marciuš, Mirta Horvat i Sanja Železnjak zajedno sa roditeljima provele su terensku nastavu u vinogradu u Svetom Urbanu. Radni je dan započeo okupljanjem ispred PŠ Pušćine gdje je dogovoren raspored aktivnosti.

Krenuli smo put brežuljkastog kraja gdje smo se najprije zaustavili u Badličanu posjetivši Grad labirinta. Putovanje smo nastavili prema Prhovcu, Stanetincu i našem odredištu – Svetom Urbanu. Predivan sunčan dan omogućio nam je snalaženje u prostoru i određivanje strana svijeta.

Najprije smo razgledali staru hrastovu prešu iz 1912.g. o kojoj nam je sve ispričao njezin vlasnik, stari vinogradar, gosp. Josip Lončarić. Laganim koracima uputili smo se kroz predivne vinograde pune berača kod obitelji Pintarić gdje nam je gazda Franjo, Hanin djed pripremio sve što je potrebno za berbu i krenuli smo med rede. Jedni su brali, a drugi su nosili pute.

Saznali smo sve o radovima u vinogradu kroz godinu. Kao pravi vinogradari, učenici su izmjerili šećer u grožđu uz pomoć refraktometra. Nabrano grožđe učenici su ponijeli svojim kućama. U susjedstvu nam je domaćin bio Antun Horvat, gdje nam je gospođa Horvat ispričala sve o lončarstvu – starom međimurskom zanatu kojem ju je naučio njezin djed, a kojim se i ona danas s velikom ljubavlju bavi.

Mjenjavši stajalište, horizont nam je pružao sve ljepši i ugodniji pogled koji je sezao sve do susjedne Slovenije. Vrijedne mame, Valentina i Mirela, djeci su pripremile finu užinu koju su u slast pojeli.

Nakon okrijepe popeli smo se na terasu vikendice i uživali u stihovima Dragutina Tadijanovića: Nad vinogradom sunce i oblaci, na čemu bi nam i sam pjesnik zavidio. (Sanja Marciuš, dipl. uč. RN)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije