Mjesec hrvatskoga jezika u Ekonomskoj i trgovačkoj školi

>> Mjesec hrvatskoga jezika u Ekonomskoj i trgovačkoj školi

Obilježavajući Mjesec hrvatskoga jezika, koji je trajao od 21. veljače do 17. ožujka 2015., učenici Ekonomske i trgovačke škole sudjelovali su u brojnim prigodnim radionicama.

Maturantima te učenicima trećih razreda, kao i ostalim zainteresiranima, na Facebook stranici škole bio je ponuđen on-line kviz iz književnosti, a na velikom ekranu u holu škole cijeli su se mjesec izmjenjivali slajdovi na temu uočenih jezičnih nepravilnosti iz naše okoline. Na istu temu, učenici prvih i drugih razreda napravili su plakat u obliku filmske vrpce, na kojem su objektivom zabilježene jezične nepravilnosti s kojima se svakodnevno susrećemo.

Uz pomoć profesorica hrvatskoga jezika i knjižničarke, učenici su na različite načine napravili izlaganja svojih istraživanja, a sve to s namjerom da se naglasi važnost ispravne uporabe hrvatskoga jezika. Prezentaciju o “lažni prijateljima” u hrvatskom i ruskom jeziku pripremio je Aleksandar Hutinec iz 4. b.

Ugostili smo i prof. dr. Blaženku Filipan-Žiginić koja nam je predstavila rezultate svojih istraživačkih radova, vezanih uz promjene u našem dijalektu i standardnom jeziku pod utjecajem novih medija. Iako smo i sami svjedoci da su razgovor zamijenila chattanja, da se sve više koristimo kraticama i neologizmima, da mladi više ne koriste jezik svojih predaka, zaključak je da naš jezik ne gubi smisao niti formu, već da se on samo mijenja.

Mi, mladi, moramo paziti da strane riječi, kratice, emotikoni i različita tehnologija ne zamijene živu riječ, moramo čuvati svoj hrvatski jezik, svoja narječja i pismo kako zbog informatizacije ne bismo izgubili naslijeđe. (Ana Baša, 4.c)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije