Comenius tjedan u OŠ Gornji Mihaljevec

>> Comenius tjedan u OŠ Gornji Mihaljevec

U tjednu od 23. do 27. ožujka u Osnovnoj školi Gornji Mihaljevec održao se susret partnerskih škola iz Poljske, Španjolske, Norveške, Italije, Walesa, Grčke i Turske, uključenih u dvogodišnji program Comenius u sklopu Programa za cjeloživotno učenje Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Radi se o programu školskog partnerstva čiji je cilj promicanje europske dimenzije obrazovanja te stjecanje znanja i iskustava učenika i njihovih učitelja u brojnim područjima, kao što su timski rad, planiranje, poznavanje stranih jezika te promicanje tolerancije i međusobnog razumijevanja.

Susret u Gornjem Mihaljevcu okupio je 24 učitelja i 17 učenika. Za učenike i učitelje pripremljene su brojne aktivnosti, radionice i druženja kako bi upoznali međimurski kraj i neke posebnosti Hrvatske. Središnja tema programa je voda, točnije, čitav se program odvija pod nazivom Magical Tour to Water World (Čarobno putovanje vodenim svijetom) te su sve aktivnosti povezane s vodom u svim životnim aspektima. Koordinatorica projekta na školskoj je razini učiteljica Ljubica Žabek – Horvatić.

Tijekom tjedna za goste su pripremljene brojne aktivnosti u školi i izvan nje. Gosti su tako sudjelovali u radionici bojenja crjepova za školski bunar, radionici bojanja pisanica, imali su priliku vidjeti izradu tradicionalnih međimurskih cekera i upoznati proces izrade ulja u proizvodnom pogonu tvrtke Poljoposavec u Dunjkovcu. Posjetili su Marinu Prelog, arheološki par Aqua Iasea u Varaždinskim Toplicama i mlin na Muri.

Čitavo popodne posvećeno je posjetu regionalnom središtu Čakovcu, gdje su razgledali središte grada, stalni postav Muzeja Međimurja, Crkvu sv. Nikole te su srdačno dočekani u Velikoj vijećnici Međimurske županije. U vinskoj kući obitelji Kerman u Sv. Urbanu kušali su domaća vina i tradicionalne kulinarske specijalitete te su upoznali tradicionalne međimurske plesove u izvedbi KUU Seljačka sloga iz Nedelišće. Kao simbol prijateljstva i zajedništva u školskom vrtu posađeno je stablo jabuke.

Pravi vodeni dan u skladu s naslovom programa gosti su doživjeli tijekom posjeta Nacionalnom parku Plitvička jezera i Rastokama. Kišilo je gotovo čitavim putem, no pjesme i veselja nije nedostajalo.

Bio je ovo vrlo zanimljiv tjedan, pomalo naporan, ali prije svega bogat sadržajima i novim iskustvima, tjedan kada je svatko progovorio poneki strani jezik i upoznao nekoliko novih prijatelja. Ovo je druženje bilo posebno vrijedno iskustvo za obitelji – domaćine, koje su ugostile učenike u svojim domovima i brinule se o njima, a na rastanku je potekla i pokoja suza.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije