Nove strunjače za judo u OŠ Podturen

>> Nove strunjače za judo u OŠ Podturen

Mogućnost uvođenja juda kao izvannastavne aktivnosti pojavila se unatrag tri godine kao ideja i kao ostvarenje u mnogim osnovnim školama Hrvatske. U različitim sredinama, osobito u gradovima Zagrebu i Rijeci judo je našao mnogobrojne poklonike među djecom oba spola i svih kronoloških dobi. Uključenje u projekt “Judo u škole” u našoj županiji sprovela je Osnovna škola Podturen u suradnji sa Judo klubom Zrinski iz Čakovca.

Unatrag dvije godine Judo klub Zrinski obnovio je svoje djelovanje i transformirao se u ozbiljan klub stručnih i iskusnih trenera koji djeluju na prostoru grada Čakovca i kojima je cilj približiti što većem broju učenika ovaj cijenjeni sport. Judo kao olimpijski sport osmišljen je u Japanu od osnivača Jigora Kana, a može se smatrati bazičnim sportom za psihofizički razvoj djece zbog toga što je njegova svrha vježbanje i cjeloviti psihofizički razvoj organizma, napredovanje u fizičkim sposobnostima te sredstvo odgoja u smislu međusobnog pomaganja, poštivanja pravila, poštovanja drugih, osobito starijih, razvoj samokontrole i sl. Kao takav pogodan je za rano uključivanje djece u vježbanje radi pravilnog razvoja i odrastanja te stjecanja vještina, znanja i navika te djeluje preventivno u smislu suzbijanja negativnih i društveno neprihvatljivih navika.

Osnovna škola Podturen krenula je prva na sjeverozapadu Hrvatske u ostvarenje projekta zbog toga što je prepoznata atraktivnost i primjerenost sporta učenicama i učenicima što čini u lepezi školskih aktivnosti zanimljivu dopunu i proširenje odabira sportova počevši od 1. i sve do 8. razreda. Osnovna škola Podturen u županijskim i državnim okvirima poznata je po sportskim rezultatima u nogometu i šahu te po nastojanjima da sport i rekreacija postanu nedjeljivi dio života naših mladih naraštaja. Potporu inicijativi ravnateljice Škole Marijane Cerovec dali su na zajedničkom sastanku predsjednik Judo kluba Zrinski Velimir Pavlic , treneri Milivoj Bujanić i Ksenija Vabec te Slaviša Bradić, član Komisije za školski sport pri Judo savezu Hrvatske i resornom ministarstvu, član IJF-a, te rukovoditelj komisije za kate i pojaseve.

Prezentacijom juda od strane članova kluba: Milivoj Bujanić, Ksenija Vabec, Robert Vidović, Darko Kožić, Velimir Pavlic prvog dana nastave u OŠ Podturen pokazane su osnove rada s djecom te ih se pozvalo na upis u izvannastavne i izvanškolske aktivnosti koje će se odvijati u sportskoj dvorani Škole.

U tu svrhu Škola je ovih dana opremila malu dvoranu specijaliziranim strunjačama tatamijima koji će omogućiti uvježbavanje zahvata i padova na odgovarajućoj podlozi. U prikupljanju financijskih priloga i podršku incijativi za uključenje u projekt Judo u škole iskazali su se roditelji , udruge žena iz Podturna i Novakovca, a donacije su donirale tvrtke Majnić-autotransport Podturen, Automehaničarska radnja Kristija Salaj Podturen, Instalacije Andrašec Novakovec te Općina Podturen.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije