Učenici kotoripske škole i policija u projektu “Imam izbor”

U srijedu, 29. listopada u OŠ Jože Horvata Kotoriba otvoren je preventivni projekt pod nazivom “Imam izbor“. Otvaranju projekta prisustvovali su učenici ciljane skupine petih razreda, nekolicina njihovih roditelja i učitelja, predstavnici PU međimurske: Branko Jakupak, Marina Soldat, Danijela Turk iz Ureda načelnika i Renato Habuš iz PP Prelog te zamjenik općinskog načelnika Kotoribe Roberto Ujlaki.

U ime domaćina prisutne je pozdravila Snježana Matoš,prof., ravnateljica škole. – Radi se o projektu koji se provodi treću godinu za redom, a prije vas u njega su bili uključeni učenici iz OŠ-a Kuršanec i Pribislavec koji su izrazili zadovoljstvo njegovom provedbom-naglasio je Jakupak i dodao kako se on prije svega provodi u školama gdje ima dosta učenika romske populacije.

Sama svrha projekta je jačanje primarne prevencije vršnjačkog nasilja i vandalizma te nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, rizičnih i društveno neprihvatljivih ponašanja djece i mladih, zlouporabe droga i ostalih sredstava ovisnosti, smanjivanje rizika od trgovanja i krijumčarenja ljudi te jačanja prometne kulture.

Sve to će se provesti kroz osam komponenti od kojih neke mogu biti namijenjene njihovim roditeljima i učiteljima, a svaka će od strane policijskih djelatnika biti obrađena jednom mjesečno. Treba napomenuti kako projekt uključuje socijalne uključenosti Roma u društvenu zajednicu s naglaskom na dijalog i poštivanje kulturoloških sličnosti i različitosti kroz kulturu tolerancije, nenasilja i nediskriminacije.

Ono što je važno, ovim bi se projektom prikazala pozitivna uloga policije kao jednog od bitnih čimbenika koja zajedno s ostalim subjektima društva doprinosi sigurnosti zajednice. Ujedno, učenicima bi se približio rad policije te bi mogli uvidjeti dobronamjernost profesije policajca i prihvatiti policajca kao prijatelja odnosno pomagača čime bi se doprinijelo i većoj vidljivosti i prisutnosti policije u lokalnoj zajednici.

Između devet ciljeva projekta istaknut je onaj koji će razviti kod učenika osjećaj prihvaćanja policije kao prijatelja pomagača te prihvaćanje policije kao servisa građana čiji su poslovi u općem interesu zajednice i svakog pojedinca koji u njoj živi. U provedbu projekta uključeno je 40-tak učenika od kojeg su broja polovica učenici Romi.

Prvog dana odrađena je i prva komponenta pod nazivom Policajac-prijatelj i pomagač gdje su dani naglasak na rad kontakt-policajca, čovjeka koji će nam prvi pomoći u nevolji stoga u njega treba imati povjerenja jer je naš prijatelj,rečeno je. U odsutnosti kontakt-policajca s ovoga područja Dražena Zadravca, njegovu je ulogu preuzeo Renato Habuš, vođa II. teritorijalnog sektora PP Prelog.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije