Comenius projekt u Osnovnoj školi Prelog

Zaboravljene ulične igre! U proteklom tjednu, Osnovna škola Prelog bila je domaćin europskog projekta Comenius s temom: Zaboravljene ulične igre. Od ponedjeljka 20. do petka 24. listopada ugostili smo učenike i učitelje iz pet europskih zemalja: Italije, Bugarske, Rumunjske, Poljske i Turske.

Naša se škola 2013. uključila u projekt financiran iz europskih fondova s ciljem promicanja svijesti o raznolikosti europskih kultura suradnjom škola koje sudjeluju u Programu za cjeloživotno učenje. Sudjelovanjem u Projektu poboljšava se kvaliteta školskog obrazovanja, ističe njegova europska dimenzija, potiču se mobilnosti i učenje jezika, te osobni razvoj sudionika. Svečana dobrodošlicu pripremili smo za naše goste u ponedjeljak ujutro, zatim je svaka zemlja predstavila svoju školu, kulturu, običaje, jezik, tradiciju. Popodne smo svi zajedno posjetili župnu crkvu, gradsku upravu (gdje nas je srdačno primio i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek), Knjižnicu i čitaonici Grada Preloga, te Muzej Croata insulanus.

Utorak je bio rezerviran za razgledavanje Zagreba, a u srijedu smo posjetili Muzej Međimurja Čakovec te Accredo centar u Zasadbregu. Zatim smo u četvrtak igrali stare hrvatske, točnije preloške, ulične igre u školskoj sportskoj dvorani. Petak je bio rezerviran za međunarodni Tulum s(l)ova u školskoj knjižnici.

Dvoje učenika iz svake zemlje čitalo je književne tekstove na svojem materinjem jeziku, a potom smo svi zajedno gledali film Ivane Brlić – Mažuranić: Šuma Striborova (na engleskom jeziku) iz zbirke Priče iz davnine. Sa željom da se ponovno sretnemo u Italiji, oprostili smo se od gostiju. Ovaj je projekt ostvaren suradnjom učenika (Claudia Andročec, Dora Balent, Valentina Ekart, David Gregoraš, Luka Ivoš, Nives Košak, Luka Ladić, Iva i Ivona Marciuš, Karla Posavec, Karlo Rođak, Rea Rođak, Dino i Tea Sakal, Martin Slaviček, Nika Sraka, Ema Trstenjak, Simona Židov), njihovih roditelja i učitelja naše škole. Voditeljica projekta je Maja Lesinger.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije