OŠ PRELOG Učitelji moraju školi vratiti novac za smjenski rad

Učitelji Osnovne škole Prelog tužili su školu zbog neisplaćenog smjenskog rada, a spor su i pravomoćno dobili 2012. godine. Međutim, Vrhovni sud ukinuo je pravomoćnu presudu te učiteljima naredio na vrate dobiveni novac i to s kamatama

Učitelji Osnovne škole Prelog koji su prije 12 godina tužili školu zbog neisplaćenog smjenskog rada i nakon pravomoćne presude Županijskog suda u Varaždinu 2012. godine dobili novac, ovih su dana primili presudu Vrhovnog suda prema kojoj taj novac trebaju vratiti, i to s kamatama! Uz to, trebaju nadoknaditi i 17.500 kuna sudskih troškova.

Tridesetak učitelja je uz pomoć sindikata podiglo tužbe i 2007. godine dobili prvostupanjsku presudu na Općinskom sudu u Čakovcu, koju je kasnije potvrdio i Županijski sud. Dobili su od 3000 do 8600 kuna, ne računajući kamate. No, odvjetnik Ivan Kusalić iz Zagreba koji je zastupao školu zatražio je reviziju i nakon pet godina Vrhovni sud je odbacio zahtjeve učitelja.

– U to vrijeme bilo je stotine, ako ne i tisuće, postupaka u kojima su učitelji tražili isplate smjenskog rada. Manje-više ustanovljena je sudska praksa po kojoj nisu imali pravo na to, no Općinski sud u Čakovcu presudio je da imaju, što je potvrdio i Županijsku sud. Naravno, uložili smo reviziju jer je to bio stav potpuno suprotan cjelokupnoj dotadašnjoj sudskoj praksi – kaže odvjetnik Kusalić.

Učitelji su se pozivali na to da Zakon o radu propisuje da treća smjena traje od 22 do 6 ujutro, pa su analogno tome zaključili da prva smjena traje od 6 do 14, a druga od 14 do 22 sata. Sporan je bio njihov rad od 14 do 15 sati, koji bi se prema njihovu tumačenju ubrajao u drugu smjenu koja bi trebala biti i više plaćena.

Neki od učitelja koji su podigli tužbe u međuvremenu su otišli u u mirovinu i sad strahuju kako će vratiti taj novac uvećan za kamate. Nisu znali za presudu Vrhovnog suda Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić kaže da će s pravnicima idućih dana razmotriti presudu i vidjeti kakve će biti posljedice.

– Ne bih se zaletavao s time da će itko bilo što trebati vraćati. Ne treba stvarati paniku oko toga. Ovdje se radi o jednoj školi i naći ćemo rješenje – kaže Stipić koji cijeli slučaj naziva apsurdnim. Epilog te neobične priče ovisit će o tome hoće li škola, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje osigurava novac za plaće prosvjetnih djelatnika, inzistirati na tome da učitelji vrate novac.

– Stigla mi je presuda i ne znam što dalje. Piše da moram vratiti novac, pitanje je kolike će biti kamate, a kome da se sad javim za pravnu pomoć? Nisam ni znala da je provedena revizija, nitko nam to nije rekao – ogorčena je umirovljena učiteljica (podaci u redakciji).

Odvjetnik Franjo Valjak koji je zastupao učitelje također je u mirovini i kaže da nije znao za presudu Vrhovnog suda. U Ministarstvu znanosti i obrazovanja jučer su nam kratko odgovorili da nisu upoznati sa slučajem.

– Ne mogu ništa komentirati dok se ne čujem s Ministarstvom i sa svim uključenim učiteljima. Bit će to tijekom ovog tjedna – kaže ravnateljica OŠ Prelog Nina Lesinger, koja je također na popisu učitelja kojima je bio isplaćen novac, no u vrijeme podizanja tužbe nije bila ravnateljica škole.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije