Nedovoljna zaključna ocjena donosi dopunski rad 10 – 20 sati

U tijeku je Otvorena javna rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koja traje do 4. listopada.

Cijeli dokument Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi možete naći ovdje, a mi donosimo dva dijela vezana uz povratak na ono što smo nekada zvali produžena nastava i na pedagoške mjere.

Članak 75. mijenja se i glasi:
“(1) Za učenika koji na kraju nastavne godine ima ocjenu nedovoljan (1) iz najviše dva nastavna predmeta, škola je dužna organizirati pomoć u učenju i nadoknađivanju znanja kroz dopunski rad koji je učenik dužan pohađati.
(2) Trajanje dopunskoga rada iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje učiteljsko/nastavničko vijeće po nastavnim predmetima i ne može biti kraće od 10 i dulje od 20 sati po nastavnome predmetu.
(3) U slučaju da učenik tijekom dopunskoga rada iz stavka 1. ovoga članka ostvari očekivane ishode, učitelj odnosno nastavnik zaključuje mu prolaznu ocjenu.
(4) Ako se učeniku od četvrtoga do osmoga razrede osnovne škole i učeniku srednje škole iz stavka 3. ovoga članka nakon dopunskoga rada ne zaključi prolazna ocjena, učenik se upućuje na popravni ispit koji se održava krajem školske godine, a najkasnije do 25. kolovoza tekuće godine.
(5) Popravni ispit polaže se pred ispitnim povjerenstvom koje imenuje ravnatelj. Način polaganja popravnih ispita uređuje se statutom škole.
(6) Vrijeme održavanja ispitnoga roka određuje učiteljsko/nastavničko vijeće te ga objavljuje na mrežnoj stranici i oglasnoj ploči škole.”

Članak 84. mijenja se i glasi:
(1) Pedagoške mjere zbog povreda dužnosti, neispunjavanja obveza i nasilničkoga ponašanja u osnovnoj školi su opomena, ukor, strogi ukor i preseljenje u drugu školu.
(2) Pedagoške mjere opomene i ukora iz stavka 1. ovoga članka izriču se za tekuću školsku godinu, a izrečena mjera strogoga ukora vrijedi do kraja osnovnoga odgoja i obrazovanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije