Učenici OŠ Sv. Martin na Muri gosti na Evropskoj vasi u Sloveniji

Evropska vas je projekt u kojem sudjeluju osnovne i srednje škole, vrtići i druge odgojno – obrazovne ustanove Republike Slovenije s ciljem upoznavanja  kulturnih znamenitosti, običaja i tradicije država članica Europske unije. 

Tim projektom želi se mlade i djecu potaknuti na poštivanje različitosti, solidarnost i toleranciju, ali i čuvanje vlastitog identiteta. Projekt se svake godine održava na Dan Europe, 9. svibnja na različitim lokacijama po cijeloj Republici Sloveniji. Svaka članica Europske unije predstavljena je na štandu i na pozornici kroz ples i pjesmu. 

Ove godine po prvi puta, predstavljena je i Republika Hrvatska. Naša susjedna škola, Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci imala je zadatak predstaviti od prošle godine, novu članicu Europske unije, Hrvatsku. To je bio povod i početak jedne lijepe suradnje. Nekoliko učenika naše škole sudjelovalo je tehničkom danu u OŠ Franceta Prešerna Črenšovci  za vrijeme  uskrsnih praznika.

Izrađivali su zajedno s njihovim učenicima različite stvari (straničnike s hrvatskim piscima za djecu, karikature poznatih Hrvata, Arena u Puli, kravate, jedrilice s natpisima hrvatskih gradova, hrvatske zastavice…) koje su se nalazile na štandu koji je predstavljao Hrvatsku. Našu školu pripala je čast da i sama u petak, 9. svibnja predstavi Hrvatsku na trgu u Murskoj Soboti.

Duh naše tradicije predstavili smo kroz folklor pod  vodstvom učiteljice Valentine Bogdan i tamburaše pod vodstvom učitelja glazbene kulture Stjepana Horvata. Koliko je naš nastup bio dobar svjedoči pljesak oduševljenja koji su nam uputili gledatelji. Predstavnici naše škole (ravnatelj Tomislav Paljak, učiteljica povijesti Petra Novinščak, učiteljica njemačkog jezika Valentina Bogdan, asistentica Ana Nađ, učitelj glazbene kulture Stjepan Horvat i knjižničarka) i učenici došli su u Mursku Sobotu autobusom koji je sponzorirala Općina Sveti Martin na Muri te im ovim putem zahvaljujemo na tome. 

Sudjelovanje na projektu Evropska vas oplemenilo je nas i učenike u edukativnom i odgojnom smislu i potaknulo još više na poštivanje različitosti, ali i njegovanje i poštivanje svojeg jezika i običaja.


Drevne Olimpijske igre petog razreda OŠ Sveti Martin na Muri

I ove školske godine održane su već tradicionalne 8. drevne Olimpijske igre petog razreda u korelaciji predmeta povijesti i TZK-a i suradnji nastavnika Petre Novinščak i Valentina Bašića. Učenici 5. razreda natječu se u nekoliko sportskih disciplina koje su se održavale i na starim grčkim olimpijskim igrama od 8. st.pr.Kr.

Cilj ove korelacije je usvojiti znanje o drevnim i modernim olimpijskim igrama, o njihovom značaju i utjecaju na razvoj društva i sporta te važnosti sudjelovanja i poštenog natjecanja. Učenici 5. razreda podijeljeni su u dvije kategorije: djevojčice i dječaci i natječu se u nekoliko disciplina: bacanje diska, skok s mjesta, trčanje i hrvanje.

Pobjednici drevnih Olimpijskih igara okrunjeni su priznanjem i lovorovim vijencem koji svake godine izrađuje gđa. Blanka Bogdan, a tijekom natjecanja poštuje se olimpijski kodeks poštene i hrabre borbe. Zbrojem osvojenih mjesta dobivamo olimpijski trolist: zlato, srebro i broncu.

Olimpijski prvaci 5. razreda 2014. su:

Djevojčice: 1. Laura Novak, 2. Sasha Goričanec, 3. Ema Bogdan
Dječaci: 1. Alen Galinec, 2. Lovro Posel, 3. Jasmin Kodba

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije