Održana predavanja i radionice u sklopu projekta pHisCulture

U petak 9. svibnja održane su cjelodnevne radionice u sklopu projekta pHisCulture u Gospodarskoj školi u Čakovcu. Učenicima te škole pridružili su se kolege iz Srednje škole Prelog te slovenski učenici iz Gimnazije Murska Sobota i iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci.

U jutarnjim satima održana su predavanja muzejskih stručnjaka na teme povijesti naših partnerskih gradova Čakovca i Murske Sobote, koja su održali Ana Šestak, kustosica Muzeja Međimurja Čakovec i Franc Kuzmič, umirovljeni kustos iz Pomurskog muzeja Murska Sobota. Zatim su se zaredala nadasve zanimljiva i živahna predavanja o kulturi življenja povijesnog razdoblja Fin de siècla, kraja 19. i početka 20. stoljeća nastavnika partnerskih srednjih škola.

Slušali sUpredavače ovim redoslijedom: Ana-Marija Bogdanović, nastavnica Gospodarske škole Čakovec, predstavila je kulturu odijevanja s kraja stoljeća, a nakon nje riječ je preuzeo Josip Bajsić, strukovni učitelj Srednje škole Prelog s temom o hrani i kulturi stola na prijelazu stoljeća. Uslijedila su nadahnuta predavanja strukovnih učiteljica Gospodarske škole Čakovec Nevenke Perin o kozmetici iz 1900-te i Nives Kocijan o frizurama 1900-te.

Zadnje predavanje “Od slike do plakata” održala je Rusa Trajkova, grafičarka i nastavnica u Gospodarskoj školi Čakovec. Uslijedila je šetnja po perivoju Zrinski i centru grada na kojoj su kustosice Muzeja Maša Hrustek Sobočan i Maja Žvorc održale vodstvo i upoznale slovenske goste s poviješću i ljepotom grada Čakovca. Nakon povratka nastavljen je konkretni program i rad s učenicima koji su podijeljeni po manjim skupinama.

Svaki je učenik mogao izabrati među ponuđenim voditeljima i radionicama. Strukovni učitelji Gospodarske škole Čakovec vodili su ove radionice: Jadranka Prošev – radionicu izrade modnuih dodataka, Vedran Ivanković – radionicu secesijskog oslikavanja škrinjica, Karmen Koroš –  radionicu “Frizure iz 1900-te”, a Nikolina Makovec – radionicu “History – make up!”, dok je strukovni učitelj Srednje škole Prelog, Josip Bajsić, održao radionicu “Hrana i kultura stola na prijelazu stoljeća”.

Djevojkama sU uredili frizure i šminku u stilu dama s početka 20. stoljeća. Dojmovi učenika s radionica su vrlo pozitivni, pogotovo slovenskih učenica koje su zaželjele ostati u lijepom gradu Čakovcu još nekoliko dana…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije