OŠ Domašinec: Svjetski dan voda obilježen uz Trnavu

Povodom Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka, učenici trećih razreda OŠ Domašinec realizirali su terensku nastavu uz potok Trnavu u okolici Turčišća. Cilj je bio upoznati vode u zavičaju i živi svijet uz njih, te razvijati svijest o očuvanju prirodnh bogatstava.

Lijep i sunčan proljetni dan bio je kao stvoren za vožnju biciklom. Opremljeni kacigama i reflektirajućim prskucima, učenici 3.b su krenuli iz Dekanovca, u Domašincu im se pridružio 3.a, dok su ih u Turčišću dočekali “domaćini” učenici 3.c.

U pratnji učiteljica S. Hrgović, T. Pintarić i V. Kolarić Deban stigli su nakon kratke vožnje, dijelom po makadamskom putu, do svoga cilja – potoka Trnave kod  tzv. “Gradišćajskog mosta”. Uslijedila je orijentacija pomoću Sunca i kompasa, određivanje lijeve i desne obale potoka i dolazak do samog ušća potoka zvanog Črni jarek u Trnavu. Promatranjem okoliša učenici su imali zadatak uočiti živi svijet u vodi i uz vodu te tako teoretska znaja stečena u učionici provjeriti u neposrednoj stvarnosti.

Budući da se u blizini nalazi arheološki lokalitet “Dvorišće”, bila je ovo prilika da se obiđe i to mjesto. Učiteljica Vlatka Kolarić Deban je u kratkom predavanju upoznala učenike s nalazištem: što je sve tu pronađeno (urne, suđe, alati) gdje se ti predmeti sada nalaze (u Muzeju Međimurja u Čakovcu) i što su “tumuli” (grobni humci). Na povratku, učenici su se zaustavili kod šljunčare zvane “Davidova graba”, kako bi upoznali karakteristike vode stajaćice i živi svijet uz nju.

U fotogaleriji pogledajte  zabilježenu predivnu kombinaciju  sunčanog proljetnog dane i nedirnute prirode uz vodene površine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije