U OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec obilježen Mjesec borbe protiv ovisnosti

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se od 15. studenog do 15. prosinca svake godine. Osnovna škola “Petar Zrinski” Šenkovec se već tradicionalno priključuje s raznim aktivnostima za učenike naše škole i njihove roditelje. Cilj aktivnosti je osvijestiti učenike, roditelje i ostale članove lokalne zajednice na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti te ih potaknuti na aktivnu borbu protiv ovisnosti.

Moto ovogodišnjeg obilježavanja je “Pokrenimo zajednicu u prevenciji ovisničkih ponašanja mladih” s ciljem osvješćivanja  lokalnih zajednica o ovom sveprisutnom problemu. Učenici naše škole svoj su doprinos dali izradom 2 edukativne brošure koje upozoravaju o posljedicama zlouporabe droga, pretjerane konzumacije alkohola i cigareta te opasnostima igara na sreću.

Osim informacija o štetnosti sredstava ovisnosti, brošura sadrži i motive i poruke za prestanak pušenja, pijenja i uzimanja droge:


“Život je samo jedan, iskoristi ga bez ovisnosti”

“Pušenje je samoubojstvo na rate”

“Uzmi svoj život u ruke, nemoj ga prokockati!”

“Uvijek imaš pravo izbora – budi Neovisan!”

Osim edukativnih brošura, na radionici su se izrađivali i bedževi s kratkim i jasnim porukama protiv ovisnosti. Radionice su vodile knjižničarka Lidija Toth i pedagoginja Ivana Kirić Balažić. Da bismo osvijestili stanovnike Šenkovca o sve široj problematici u našem društvu, učenici koji su sudjelovali na radionicama, izrađene su materijale podijelili mještanima i informirali ih o štetnim posljedicama duhanskog dima, alkohola, kockanja i zlouporabe droga.

Da ne bismo bili samo mi koji prenosimo poruku, tražili smo naše mještane da i oni svojom porukom i savjetom pomognu mladima da se odvrate o sredstava ovisnosti. Mještani su nam bili vrlo nakloni i susretljivi, dali nam mnoštvo savjeta i ispričali puno životnih priča. Evo nekoliko poruka:


“Djeco, budite i ostanite ponos svojim precima.”

“Najgore stvari se događaju kad je umiješan alkohol.”

“Alkohol uzrokuje agresivnost, ovisnost, razara obitelj. Pušenje uzrokuje rak pluća, rak grla, puno košta. Recite NE alkoholu i pušenju!”

“Okrećite se zdravim navikama od rane mladosti!”

“Budi jak, hrabar i uvijek poseban od drugih!”

Uz navedene aktivnosti, održano je i predavanje za roditelje učenika 8. razreda gdje su prikazani rezultati ankete provedene među učenicima 8. razreda o konzumiranju sredstava ovisnosti. Gostovale su i predstavnice Obiteljskog centra međimurske županije Višnja Kramar, pravnica i Jelena Ptiček, psihologinja te predstavnica Policijske uprave međimurske Nataša Jalšovec Tomašić, policijska službenica za prevenciju.

Roditelji su dobili korisne informacije o štetnosti zlouporabe droge, o obvezama roditelja vezanim uz noćne izlaske njihove djece, potaknuti su na odgovorno roditeljstvo te poučeni o kvalitetnoj komunikaciji s djecom kao i načinu izgradnje autoriteta i međusobnog povjerenja. Ostale aktivnosti ostvaruju se kroz pedagoške radionice i predavanja s učenicima 7. i 8. razreda. Aktivnosti se odvijaju pod vodstvom pedagoginje škole Ivane Kirić Balažić. (OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije