Gospodarska škola Čakovec: Comenius susret s grčkom tradicijom

Gospodarska škola u Čakovcu od 2012. godine sudjeluje u projektu Comenius pod nazivom Wine-an European asset, uz još osam europskih država. Tijekom provođenja projekta predstavnici država sudionica imaju priliku promovirati svoju kulturu i tradiciju vezanu uz proizvodnju vina te se pritom izmjenjuju kao domaćini, a sudionici projekta su učenici i nastavnici srednjih škola.

Ovoga listopada domaćinstvo je pripalo grčkoj Ateni, a u sastavu hrvatskoga tima bile su profesorice Sanja Jančec i Katja Sklepić te učenik Nikola Kolarić. Grčko domaćinstvo pokazalo se kao izvrsna prilika za upoznavanje bogate povijesti Atene, njene okolice i Peloponeza, domaćih ljudi, grčke tradicije i kulture te naravno hrane i vina.

Sudionici su uživo razgledali ono što su dosad mogli vidjeti samo u knjigama. Posjetili su Posejdonov hram na Rtu Sounion na obali Egejskoga mora, prešli Korintski kanal i uživali u čarima vinske regije Nemeje na Peloponezu. Osim toga, šetali  su povijesnim gradom Nafpliom podno utvrde Palamidi, obišli su Zeusov hram i Hadrijanova vrata u Ateni, a prisustvovali su i smjeni nacionalne garde zvane Tsoliades. Također, popeli su se na Akropolu, mjesto gdje svi ljudi svijeta dolaze vidjeti čuda antičke arhitekture: hramove Partenon i Erehtej sa slavnim Karijatidama (kipovima žena postavljenih umjesto stupova). Mnogo su toga još vidjeli i doživjeli te su se uvjerili zašto Grci svoju zemlju nazivaju darom bogova. Ona uistinu nudi raskoš za sva osjetila.

Za odlične dojmove i gostoprimstvo zaslužna je škola domaćin, Treća gimnazija Galatsi, sa svojim učenicima i profesorima koji su se zbilja potrudili i organizirali susret za pamćenje. Uz brojne zanimljive aktivnosti i izlete, svojim su gostima priredili obilje grčke tradicionalne hrane, a gosti su im se kasnije odužili kuhanjem svoje tradicionalne hrane, što je bila tema jedne od radionica. Naime, učenici sudionici bili su smješteni u grčkim obiteljima te su uz njihovu pomoć trebali skuhati jela po receptima svojih zemalja. Jedan od glavnih sastojaka svakoga jela trebalo je biti vino što je svima predstavljalo još veći izazov. Jela su potom poslužena u školi gdje su učenici i profesori pripremili bogat švedski stol za sve sudionike projekta. Naš učenik Nikola pripremao je slane vinske štapiće, vinski gulaš te tortu s crnim vinom i tamnom čokoladom. Odlično je odradio posao uz pomoć svojih domaćina, a najbolji dokaz tome je činjenica da nakon posluživanja hrvatskoga jela nije ostala ni mrvica.

Nikola se dokazao ne samo kao kuhar, već i kao sportaš te glumac. U utrci na sto metara u kategoriji učenika, organiziranoj na stadionu Panathenaic na kojem su 1896. godine održane prve moderne Olimpijske igre, uvjerljivo je pobijedio uz zdušno bodrenje svojih profesorica i ostalih sudionika. Bio je nagrađen fotografiranjem na pravome pobjedničkom postolju. Potom je u komičnome dramskom prikazu grčkih mitova, predstavljenom u školi domaćina, glumio Dedala i nasmijao publiku do suza.

Profesorice Jančec i Sklepić iskazale su se u kreativnim radionicama izrade nakita te knjige recepata i pjesama o vinu. Mogli bi im pozavidjeti i profesionalni fotografi jer su zabilježile sve trenutke ovoga susreta u više od dvije tisuće fotografija. Kako i ne bi, kad ih je u Grčkoj na svakom koraku pratila povijest.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije