Rad Mladena Tote, profesora povijesti na edukaciji o holokaustu u Parizu

Francuski institut za proučavanje holokausta Memorial de la Shoah u Parizu ugostio je krajem listopada prvu skupinu od 20 hrvatskih učitelja društvenih predmeta, a među njima bio je i nastavnik ETŠ Čakovec, SŠ Čakovec i OŠ Štrigova, Mladen Tota, prof.

Ulaz u Memorijalni centar

Kako doznajemo od prof. Tote, učitelji i nastavnici iz Hrvatske usavršavali su se na temu edukacije o holokaustu i načinima poučavanja o toj temi u školama.

“Spomenuti institut najveći je europski dokumentacijski centar koji čuva uspomenu na stradanja Židova u Drugom svjetskom ratu. On ujedno promiče stručno usavršavanje učitelja i nastavnika iz Francuske te niza drugih zemalja” – rekao nam je prof. Tota.

Predavanju je nazočio i hrvatski veleposlanik u Francuskoj dr.sc. Ivo Goldstein

Na ovom međunarodnom skupu prof. Tota se kao jedini nastavnik iz Hrvatske predstavio sa svojim radom o čemu kaže:

“U dogovoru s predstavnicima Memorijala odlučio sam predstaviti svoj rad pod nazivom “Sudbina jedne obitelji – obitelji Hirschler”. Povijest ove obitelji počeo sam istraživati još kad sam radio u OŠ Donja Dubrava te je nastao istraživački rad “Židovi u Donjoj Dubravi” kojim je učenica Katija Golec osvojila drugo mjesto na županijskom natjecanju iz povijesti.

Kasnije sam nastavio istraživati povijest ove obitelji koja je bila jedna od najmoćnijih obitelji u Međimurju krajem 19. i početkom 20.st., a rezultat toga je tzv. case study o povijesti jedne obitelji koji sam predstavio u Parizu kao primjer dobre prakse u nastavi koji nastavnicima može poslužiti kao primjer kako zainteresirati učenike za istraživanje lokalne povijesti i potaknuti ih na važnost poštovanja i borbe za ljudska prava.

Ovim putem htio bih zahvaliti svima koji su mi pomogli u nastajanju ovog rada te mojim sadašnjim školama, SŠ Čakovec, ETŠ Čakovec i OŠ Štrigova koje su mi omogućile da sudjelujem na ovoj edukaciji.” – ističe prof. Tota koji u sklopu nastave povijesti već niz godina sa svojim učenicima provodi program edukacije o holokaustu i nenasilju.

Predavanje na temu Sudbina jedne obitelji - obitelji Hirschler

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije