Treći Tulum s(l)ova u TŠČ-u

Bez obzira na našu ljubav prema tehničkim znanjima i umijećima, ne zaboravljamo na lijepo slovo koje nalazimo na policama naše školske knjižnice, na dobar film koji sami odabiremo…

Jedna od aktivnosti u Tehničkoj školi Čakovec kojom obilježavamo Mjesec hrvatske knjige  je i Tulum s(l)ova, projekt u kojem sudjelujemo od njegovog početka, otprije tri godine, kada ga je pokrenula knjižničarka Draženka Stančić, u suradnji s udrugama Hrvatska mreža školskih knjižničara i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Osim u našoj školi, Tulum se 25. listopada paralelno održavao u još 30-ak osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. Ovogodišnju ekipu tulumaša TŠČ-a činili su Matija Hatlak, Tiana Ribarić, David Petek, Ivana Škvorc, Teodor Rihtarec, Marin Goričanec, Jura Jurović, Vinko Moharić, Marko Tompoš, Marko Mijač, Kevin Rob, Petar Vrbanec, a nakratko nas je posjetio i Karlo Šimek.

Bili su tu i pedagoginja Jasna Brumec i profesor Silvio Štefanac te knjižničarke Sanja Novak i Sandra Vidović. Završne pripreme tog petka započele su ujutro, kada smo iz školske dvorane donijeli strunjače i pripremili prostor, osigurali tehniku za videopoziv, pripremili film… Okupljanje je započelo malo prije 19 sati.

Ekipa je već dobro uhodana jer je većini učenika ovo bilo treće sudjelovanje na Tulumu koji je započeo razgovorom, zakuskom i donošenjem pravila. Oni koji sa sobom nisu uspjeli donijeti tekst, na brzinu su na policama školske knjižnice pronašli svoje omiljeno djelo koje će kasnije čitati.

Prije ceremonijalnog čitanja uspostavili smo i skype vezu s Graditeljskom, prirodoslovnom i rudarskom školom Varaždin, a u radionici Ispričajmo našu zajedničku priču, koju je vodila pedagoginja Jasna, stvorili smo dvije originalne, neponovljive pričice.

Ceremonijalno čitanje najsvečaniji je dio večeri. Uz svjetlost svijeća i džepnu svjetiljku, čitali su se Ephraim Kishon, Janko Polić Kamov, R. L. Stine, Miroslav Gakić (Kako filozofija uništi čovjeka), Krležina poezija, Shakespeareov Hamlet, Araličine Opsjene paklenih crteža, Ezopove basne, Šimićev Povratak, Ujevićeve Zvijezde u daljini, Tuga Augusta Harambašića, Što je racionalno mišljenje iz knjige U potrazi za čarobnom svjetiljkom…

Nakon čitanja, počastili smo se čokoladnom tortom koju je ispekla knjižničarka Sanja, a za kraj smo pogledali film Čovjek koji je premalo znao. Skype vezom tijekom večeri povezali smo se još i s Ekonomskom i trgovačkom školom Čakovec, Osnovnom školom Belica i Srednjom školom “Ivan Seljanec” Križevci.

Tulum smo započeli pjesmom, a tako smo ga i završili… I Vinko i Teodor i Petar virtuozi su na gitari, pa su nam u pauzama ispunjavali svaku glazbenu želju. U drugoj fazi projekta predviđamo odlazak u lokalnu zajednicu, što ćemo u prosincu ostvariti posjetom Dječjem vrtiću Mačkovec u kojem ćemo djeci čitati slikovnice nastale u suradnji naše škole i Osnovne škole Ivanovec. (TS)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije