Studijski posjet djelatnika čakovečkog Centra za odgoj i obrazovanje

Šestero djelatnika Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec posjetilo je 6., 7. i 8. listopada novosadsku Školu za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović”. To je škola koja u svom sastavu ima 21 objekt, 1200 učenika i korisnika te 270 zaposlenih. Cilj studijskog posjeta bio je upoznati se sa aspektima potpune i cjeloživotne skrbi i potpore za osobe s razvojnim teškoćama.

ŠOSO “Milan Petrović” u svome sastavu ima predškolski odgoj i obrazovanje (rana intervencija), osnovnu školu, srednju školu, servisni centar, dom učenika, radne boravke, radni centar, uslužni centar, stanovanje uz podršku, centar za edukaciju, relaksaciju i rekreaciju, zdravstvenu stanicu i edukativni kamp Čenej , pa i dućan u središtu grada. 

Da bi ovako nešto zaživjelo i kvalitetno funkcioniralo potrebna je puna podrška lokalne vlasti, koju ŠOSO “Milan Petrović” uživa bez obzira na česte promjene vlasti u Vojvodini, kazali su nam domaćini. Objekt srednje škole, radnih centara i učeničkog doma je novijeg datuma, a cjelokupnu izgradnju financirala je gradska vlast.

O kakvoj je investiciji riječ dovoljno govori podataka da srednja škola ima 13 radionica, od kojih su neke poput grafičke, frizerske i obućarske otvorene  i za treće strane – pružaju usluge prema svim građanima i pravnim subjektima. Zatim je tu radni centar s petnaestak radionica – od krojačke i  keramičarske do proizvodnje recikliranog papira te pranja i peglanja rublja.

U sklopu srednje škole nalazi se i učenički dom. Učenicima su na raspolaganju u sklopu objekta i bazen, slana soba, sobe za kineziterapiju, kongresna dvorana, vanjska sportska igrališta i drugo. Uslužni centar funkcionira kao centar za podršku zapošljavanju osoba s invaliditetom s područja AP Vojvodina, dok servisni centar pruža podršku djeci u vrtiću, podršku obitelji, zatim podršku za samozastupanje, ranu intervenciju, medijaciju, za terapijske aktivnosti sa životinjama, za istraživanje i razvoj asistivne tehnologije.

Osnovna škola se nalazi u prostranom objektu te sadrži sve što bi škola za odgoj i obrazovanje učenika s posebnim obrazovnim potrebama trebala sadržavati – multisenzorne sobe, motoričke sobe, šarene sobe, kabinete za informatika sa asistivnom tehnologijom, dvoranu za tjelesni odgoj, knjižnicu i medioteku – u kojoj zaposleni mediotekar odabire glazbu prema kretanjima tlaka zraka i pušta je u školi, tako da na hodnicima škole cijelo vrijeme svira glazba.

Tu su još kabineti za glazboterapiju te tifloradionica u kojoj izrađuju slikovnice i radne listiće za slijepe i slabovidne osobe. Zaposlenici škole pružaju i stručnu podršku ostalim redovnim školama na području Vojvodine, a škola također ima zaposlene medicinske tehničare i liječnike. Ono što je veliki odmak od našeg sustava jest to da zaposlene u školi financiraju tri ministarstva – obrazovanja, socijalne skrbi i zdravstva.  Škola vrši i obrazovanje odraslih osoba s invaliditetom.

Za polaznike srednje škole i poljoprivredne radionice, kao i radnog centra ŠOSO “Milan Petrović” ima i Edukativni kamp Čenej, koji se nalazi dvadesetak minuta od središta grada, a na kojem učenici i korisnici kroz praktičan rad na polju, u stakleniku i plasteniku, te na uzgoju gljiva uče radne vještine. Edukativni kamp Čenej pruža i usluge smještaja prema trećim stranama.

Studijski  je posjet čakovečkoj delegaciji u sastavu Dragica Benčik, Santino Debelec, Adriana Kolman, Robert Posavec, Vedran Vurušić i Tatjana Žižek pružio uvid u organizacijsku strukturu škole koja pruža usluge podrške i skrbi osobama s invaliditetom starosti od 6 mjeseci do 60 godina.

Osim što je čakovečka ekipa ostala oduševljena prostorima, opremom i uslugama novosadske škole, zapanjila ih je i bezuvjetna podrška koju lokalna vlast i cjelokupna zajednica pružaju sustavu odgoja i obrazovanja osoba s invaliditetom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije