CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE

FOTO U Čakovcu razdragano obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Čakovečki hotel Park odzvanjao je pjesmom, plesom i glumom. Izabrani su i supertalenti za 2018. godinu

U ponedjeljak, 3. prosinca u čakovečkom hotelu Park obilježen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom i to na poseban način, onako kako to znaju samo u čakovečkom Centru za odgoj i obrazovanje. Oni su taj dan proslavili izborom za supertalenta škole, prilikom kojeg su polaznici Centra predstaviti svoje glumačke, plesne, pjevačke i druge sposobnosti.

U tome su u cijelosti uspjeli pa zaslužuju duboki naklon. Ne samo izvođači, njih nekoliko desetaka kroz 30 točaka, već i njihovi voditelji, učitelji, mentori ne štedeći vremena i truda kako bi probudili talente koji počivaju u polaznicima Centra, a da su doista nadareni uvjerili smo se i sami kao njihovi gosti. Bio je tu dogradonačelnik Čakovca Zoran Vidović, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, Boška Ban Vlahek, članica Školskog odbora Centra te David Vugrinec, pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca.

Vidović i Srpak su u pozdravnim govorima istaknuli prostornih potreba Centra te najavili skore početke rješavanje tih problema koji godinama stoje na obećanjima najodgovornijih u RH. U riječima dobrodošlice je ravnateljica Centra Dragica Benčik istaknula radost ovakvog okupljana te je već na samom početku rekla, kako su pobjednici svi jer su prije svega pobijedili tremu, eventualni strah samim dolaskom pred silno mnoštvo, a to su uz spomenute goste bili gotovo svi učenici škole.

– Vrlo smo vam zahvalni što ste došli na važan dan za osobe s invaliditetom i time doprinijeli boljem razumijevanju potreba i posebnosti ovih osoba u našoj zajednici – poručila je ravnateljica. Atmosfera u hotelu bila je poput onih koje u traženju supertalenata gledamo na malim ekranima nacionalnih TV kuća, možda čak i ‘užarenija’ od onih u studijima jer su izvođači i gledatelji, uz znanje i sposobnosti, pokazali koliko se znaju veseliti i radovati za svaki izgovoreni stih otpjevanu ili odsviranu notu, radovali su se i pljeskali svakom plesnom koraku. Jednom riječju, bili smo u ambijentu za kojeg bi željeli da dugo živi…

>> U Čakovcu razdragano obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Supertalente u četiri kategorije birao je stručni žiri koji je imao izuzetno težak zadatak, od mnogo dobrih, izabrati najbolje. Tako je u kategoriji pjevački nastup pobijedio  Nikola Bukovčak 8.a, Matija Šarić i David Bogar bili su najbolji pjevači među odgojno-obrazovnim skupinama. U plesnim nastupima su najbolje bile Natalija i Monika, a u kategoriji dramsko-scenskih nastupa i sviranju su pobijedili učenici 1.a i 2. a razreda. Njih su ocjenjivali školska liječnica Narcisa Slugan, dr. med., Valentina Bobić, soc. pedagoginja, prošlogodišnja pobjednica Eva Lajtman i počasna pjevačica Supertalenta Josipa Murković.

Za vrhunski izgled natjecatelja pobrinuli su se učenici frizerstava iz Gospodarske škole Čakovec, a za dodatni dašak glamura volonterke Centra i djelatnice DM Monika Novak i Petra Strahija. Svima su pripali slatki pokloni i dar ples i pjesma u uz DJ Gorana. Program priredbe je znalački vodila školska psihologinja Tatjana Žižek.

Ravnateljica je k tome dodala kako je to dan kada svojim polaznicima nastoje pružiti hrpu veselja, a s druge strane žele lokalnoj zajednici pokazati kako njihovi učenici puno toga znaju i zavrjeđuju puno bolje prostore od onih s kojima danas raspolažu. Istaknula je nemjerljivu stručnu pomoć zaposlenika Centra te ostalu pomoć i razumijevanje okoline jer su to učenici koji uz njih mogu sve.

– Svaki čovjek ima svoje potrebe tako i ovi učenici i moramo ih kao takve prihvatiti i upravo im zbog toga treba prirediti veliki zabavu uz njihov dan – istaknula je Benčik te dodala kako su oni dobri u mnogo čemu: – Ono što zaboravljamo, oni su itekako prilagodljivi lokalnoj zajednici, odnosno aktivnostima primjerenim njima – naglasila je ravnateljica te je podvukla kako Grad Čakovec podržava njihove mnoge akcije i aktivnosti. Govoreći o budućnosti Centra, navela je kako u dogledno vrijeme on namjerava postati regionalnim centrom jer posjeduje stručni tim kojemu bi mnoge sredine mogle zavidjeti.

– Ako se djeca kod nas osjećaju dobro, svi ćemo se osjećati dobro – poručila je. Centar momentalno broji 170 polaznika s time da ih je  20-tak  starijih od 18 godina za koje provodi socijalne usluge, a da bi se to kvalitetno moglo provoditi nužna je nova školska zgrada primjerena Regionalnom centru.

– Grad Čakovec podupire rad Centra i prati njihove aktivnosti. Radimo to glede toga jer se osobe s invaliditetom trebaju uključivati u sve sfere života. Najveća nam je želja nova školska zgrada, s obzirom  što danas Vlada RH, odnosno Hrvatski sabor, donosi proračun za iduću godinu bilo bi lijepo kada bi u njemu bilo mjesta za zgradu novog Centra, a s obzirom na dana obećanja pa stoga pozivam i prozivam one koji su ta obećanja dali-  rekao je prije svečanost dogradonačelnik Vidović.

Centar za odgoj i obrazovanje već niz godina obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom u suradnji s lokalnim poslovnim sektorom i jedinicama lokalne samouprave. Prošlogodišnji donatori bili su AC Jesenović d.o.o., Agromeđimurje d.d., Alias d.o.o., Arcus d.o.o., Bernarda d.o.o., Centrometal d.o.o., Cimerman software d.o.o., Čakovečki mlinovi d.d., Didakta Advance d.o.o., Đurkin d.o.o., Javni bilježnik Jasenka Crnčec, Ljekarna Mirjana Kovač i Marija Drakulić Čakovec, Promming d.o.o., Sobočan interijeri d.o.o., Grad Mursko Središće, Grad Prelog, Općina Belica, Općina Donja Dubrava, Općina Selnica, Općina Strahoninec, Općina Sveti Juraj na Bregu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije