Za deset godina ekološkog djelovanja OŠ Selnica dobila zlatni certifikat

Bilo je to davne 2001. godine  kad se OŠ Selnica uključila u Međunarodni program eko – škola u Republici Hrvatskoj. Na početku smo si postavili ciljeve zaštite okoliša u programu eko – škole.


Neki od ciljeva bili su:

1. snimiti stanje okoliša škole, kuća, naselja i mjesta
2. utvrditi postojeće probleme u okolišu i mogućnosti rješenja
3. predvidjeti i upozoriti na nove probleme okoliša
4. organizirati akcije s ciljem promicanja životnih i radnih uvjeta
5. zaštititi prirodu i očuvati prirodne izvore
6. upoznati i štititi biološku raznolikost eko sustava
7. poticati i osmišljavati rad u okolišu
8. nastojati ispraviti štete počinjene u okolišu
9. upozoravati javnost o problematici okoliša.

Zadaća eko – škole  bila je odgojiti mlade generacije osjetljive na pitanje okoliša i osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti. Nakon što smo se prijavili u Program eko- škola izradili smo i proveli Program eko – škola kroz sedam koraka. Cijeli Program eko – škole vodili su ravnatelj Branko Jalšovec, te školski koordinatori Mihaela Grahovec i Mirjana Dežđek- Ciglar.

Kumovi škole su: Hrvatske vode- ispostava Čakovec i GKP “Čakom”  d.o.o. Čakovec. Nakon uspješno ispunjenih kriterija o izvedbi i provedbi programa dobili smo 2003. godine status Međunarodne eko- škole. Kako bismo zadržali status eko- škole morali smo svake dvije godine dostignuti razinu prve godine, ali i korak naprijed u provedbi smjernica odgoja i obrazovanja za zaštitu okoliša. Teme koje smo provodili kroz ovih desetak godina su: voda, otpad, energija, zdrava prehrana i liječenje ljekovitim biljem. Kroz ovih deset godine bavili smo se temom zbrinjavanja otpada, imali smo projektni dan na temu otpad gdje su učenici kroz razne aktivnosti pokazali kako se može zbrinuti otpad.

Kroz te radionice naučili su kako sortirati i zbrinuti otpad te kako se reciklira stari papir. Prva tema koju smo provodili bila je voda. Učenici su pratili potrošnju vode u školi, te kroz radionice kako štedjeti vodu. Napravljena je analiza vode u školi. Svi učenici i učitelji škole bili su uključeni kroz svoje nastavne predmete u eko teme koje smo provodili u školi npr. matematika – izračunavanje potrošnje vode, likovna kultura- slikanje na temu voda. Valja još spomenuti temu Zdrava prehrana u koju smo uključeni. Školska kuhinja prilagođena je projektu Zdrave prehrane.

Svake godine obilježavamo sve važne eko datume na panou u holu škole (Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, Svjetski dan zaštite životinja, Dani jabuka, Dan zaštite močvarnih područja, Svjetski dan voda, Dan planeta Zemlje, Dan biološke raznolikosti i Svjetski dan zaštite okoliša). Od projekata u provođenju programa eko-škole treba izdvojiti uređenje vrta i voćnjaka u PŠ Zebanec. Škola se naročito ponosi školskim vrtom i voćnjakom u kojem su zasađene i stare sorte jabuka (Zimska kanada,  Batul, Božićnica, Hrbec  raneta, London-peping i  Lisica jesenska). Od novih sorti jabuka su zasađene Idared, Gloster i Zlatni delišes.

Za uređenje voćnjaka brinu se domari škole, učenici  i vanjski suradnici.  Svi uzgojeni plodovi spremaju se u zimnicu i koriste u školskoj kuhinji.

U PŠ Zebanec djeluje ekološka grupa koju vodi učiteljica Mirjana Dežđek- Ciglar i koja se bavi različitim ekološkim temama  i djelovanjem. Uz sve već navedene aktivnosti posebno izdvajamo Zelenu čistku koju su proveli 19. travnja ove godine. Tom prilikom su skupljali smeće i otpad na nogometnom igralištu NK Zebanec te u četiri mjesne ulice u blizini škole. Svoje ekološko djelovanje nastavit ćemo i dalje s novim generacijama učenika.

Na Dan škole 7. lipnja 2013. bit će svečano podizanje zelene zastave te svečano obilježavanje zlatnog certifikata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije