Tam pri našoj staroj Muri u OŠ Sv. Martin na Muri

Kad pogledam u tebe na sve drugo zaboravim, ti donosiš mir u moje misli…neke su od rečenica  koje su zapisali danas, na Dan planeta Zemlje, učenici na satu hrvatskog jezika pod vodstvom učiteljice Anđelke Klemenčić, koja je i idejna začetnica projekta Tam pri našoj staroj Muri.

Svi učitelji predmetne nastave i školska  knjižničarka (Valentina Bogdan, Dražen Crnčec, Natalija Novak, Ana Hegeduš, Stjepan Horvat, Petra Novinščak, Sanja Novinščak, Tanja Sabol, Anica Karlovčec, Valentino Bašić, Ana Špoljarić) s oduševljenjem su prihvatili projekt i sudjelovali u njemu jučer, 22. travnja na Dan planeta Zemlje. Okupili smo se u školi oko 8 sati ujutro i krenuli put Mure. Po dolasku smo napravili jednu zajedničku fotografiju na mjestu gdje je u Žabniku obilježena najsjevernija točka Hrvatske.

Kod Športsko ribolovnog društva Čikov učitelj biologije Dražen Crnčec je pozdravio sve nazočne i iznio djeci povijest obilježavanja Dana planete Zemlje i zašto je u današnje vrijeme posebno važno čuvati prirodu i našu nam rijeku Muru. Svaki se razred potom rasporedio na svoje mjesto uz Muru. Povijest i engleski smjestili su se na mlinu, njemački u mlinarevoj kući, hrvatski uz skelu (jer na skelu nije bilo moguće ići zbog vodostaja rijeke Mure), matematika i informatika kod ribičke kućice, biologija i priroda uz mostić kod starog rukavca Mure, a TZK je imao na raspolaganju cijeli teren. Svaki je učitelj u svoj predmet na neki  način integrirao Muru i planetu Zemlju.

Učenici su na satu hrvatskog pisali sastavke i pjesme uz Muru na temu U zagrljaju Mure, Mura kao vječiti putnik. Moram priznati da su nastale lijepe misli i slike o Muri, pa kako i ne bi, uz žubor rijeke, pjev ptica, pokojeg labuda na vidiku… Povijest se bavila mitovima i legendama vezanim uz rijeku Muru i tokom rijeke Mure od izvora do nas, a na satu engleskog učenici su saznanja prevodili na engleski jezik. Na njemačkom jeziku učenici su rješavali križaljku u kojoj su bili pojmovi vezani uz prirodu, dizali su boje koje određuju  koje se smeće stavlja u koji kontejner, na satu prirode i biologije učenici su spominjali biljne i životinjske vrste uz rijeku Muru, koliko je voda osim za prirodu važna i za bubrege…

Na informatici su učenici poslovice o Danu planeta Zemlje i rijeci Muri prevodili na HTML jezik, a na matematici su rješavali zadatke te brojevima dodavali slova i na taj način otkrivali uzrečice o Muri i Zemlji i bavili  se zadacima riječima  koji su bili ekološke naravi. Na satu TZK učenici su trčali i vježbali. Da bismo se dobro i kvalitetno odmorili, pobrinuo se školski kuhar Ivan Horvat koji nam je dostavio sendviče i sok.

Kraj našeg druženja uz rijeku Muru obilježili smo  pjesmom  “Tam pri našoj staroj Muri”  koju su svi učenici i učitelji plesali i pjevali, a tamburaši i učitelj glazbene kulture bili su nam glazbena pratnja. Uz žubor vode koji sklada najljepšu pjesmu za naše uši, pjev ptica poput simfonije, krave u daljini, labudove koji smireno plove, prekrasne prizore divljine i zelenila napustili smo Muru…Tam pri našoj staroj Muri bilo je jako lejpo i vrnuli se bomo… (Ana Špoljarić)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije