Čitajmo zajedno u ETŠ-u

Kako bismo u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec obilježili Mjesec knjige na što zanimljiviji način profesorica hrvatskog jezika Senka Sklepić, organizirala je terensku nastavu pod nazivom Čitajmo zajedno u Perivoju Zrinskih. Zadatak svakog učenika bio je donijeti neku  dragu knjigu na sat i reći nešto o njoj.

Donijela sam knjigu Sanje Pilić “Jesam li se zaljubila” koju sam kupila prilikom posjete spisateljice u osnovnoj školi. Bila je to prva njezina knjiga koju sam pročitala i odmah se zaljubila u taj način pisanja. Knjige su namijenjene mladima i govore o njihovim problemima i prvim zaljubljivanjima. Na takav je način Sanja Pilić napisala i roman Jesam li se zaljubila koji govori o djevojci Zlatki koja prije puberteta nije ni pomišljala na dečke i oni su joj zapravo bili “fuj” i odlučno je govorila da nikada neće imati simpatiju.

No, kao što i stara poslovica kaže “Nikad ne reci nikad!”, Zlatka nije zauvijek ostala hladna buntovnica već se zaljubila… Zanima li vas u koga to i što se dalje dogodilo? Posudite knjigu, pročitajte je i ludo se zabavite.

Ostali učenici su također donijeli zanimljive knjige. Najbolji dojam na mene je ostavila knjiga Federice Bosco Smrtno zaljubljena koju nam je prestavila Klara i preporučila nam da je pročitamo. Knjiga govori o Moniki koja je iz Italije, ali živi u New Yorku, nema stalnu vezu i stan dijeli s pjevačicom i homoseksualcem koji želi posvojiti dijete. Monika u budućnosti želi postati poznata spisateljica.

Svidjela mi se i knjiga Rebbece Miller Tajni život Pippe Lee koju je donijela Roberta. Iz samog naslova otkrivamo da Pippa u svom životu ima neku tajnu, naime nju prati žensko prokletstvo koje je naslijedila još od bake i mame te to provlači kroz cijeli svoj život. Ostale knjige koje su učenici predstavili također privlače moju pozornost i možda ih u skoroj budućnosti posudim i pročitam. Voljela bih da imamo više ovakvih satova provedenih izvan četiri zida učionice, možda neke u grupama ili slično. Sve u svemu sviđa mi se ovakav način nastave. (Melani Balić, 1.ur)

U četvrtak, 25. listopada na satu hrvatskoga  jezika s knjigama smo pošli u Perivoj Zrinskih.  Ponijela sam knjigu Nefertiti zbog intriga, politike, slave i ambicija opisanih u knjizi. Ostali su učenici donijeli knjige koje sam i sama pročitala i neke koje želim pročitati.

Od svih knjiga o kojima smo tada pričali, najviše me se dojmila knjiga Grička vještica  koju nam je predstavila Elena. Već sam otprije željela pročitati tu knjigu, no nisam bila sigurna hoće li mi se svidjeti. Elenine su me riječi uvjerile da ju pročitam pa sam  sigurna da ću je pročitati. Također su me se dojmile knjige koje su nam predstavile Tamara, Jana i Nikolina.  Neke od knjiga su iz serijala “Fear street” koji je napisao R.L. Stine. Donijeli smo lektiru  Starac i more i Tajni dnevnik Adriana Molea.

Osobno mi se te knjige sviđaju. Također su neki donijeli knjige koje ne govore o svijetu u kojem mi živimo, već o svijetu koji dolazi iz mašte. Neki su učenici donijeli knjige koje govore o životu ljudi i nekih povijesnih osoba. Neke od knjiga govore o ljubavi, a neke o problemima koje muče naše vršnjake. Neki su izabrali knjige zbog izgleda korica, a neki su  knjige dobili na dar.

Drago mi je što smo sat hrvatskoga jezika proveli u prirode čitajući naše omiljene knjige, a  i čula sam što moji vršnjaci vole čitati i što oni smatraju što znači “dobra knjiga”. (Karla Takač, 1.ur)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije