Gimnazija Čakovec opet u projektu Europske škole za živući planet

Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec po treći put uključila se u međunarodni ekološki projekt European schools for a living planet (ESFALP). Organizatori projekta su Svjetska zaklada za zaštitu prirode (WWF) i ERSTE fondacija, a cilj je osvjestiti mlade ljude da svaka osoba može doprinijeti očuvanju okoliša i većoj kvaliteti života budućih naraštaja.

Na pripremnoj edukaciji u austrijskom mjestu Illmitzu od 22. do 27. listopada sudjelovalo je više od 60 profesora i učenika iz devet zemalja: Austrije, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Ukrajine. Gimnaziju Čakovec predstavljali su profesor Andrija Bacinger i učenik 2. razreda Kevin Kutnjak. Osim njih na edukaciji su bile još tri škole iz Hrvatske, od kojih su dvije iz Međimurja: Osnovna škola Prelog i Osnovna škola Nedelišće.

Predavanja, radionice, brojne edukativne igre te aktivnosti na otvorenom održale su se na prostoru nacionalnog parka Neusiedler See – Seewinkel koji je poznat kao stanište brojnih vrsta ptica.

Zadatak je svake škole osmisliti vlastiti projekt na kojem će raditi sljedećih šest mjeseci. Gimnazijski projekt vezan je uz dvije vrste leptira livadnih plavaca koji spadaju  među najugroženije europske vrste danjih leptira, a žive na području Bedekovićevih graba u gornjem dijelu Međimurja. Projekt će se raditi uz pomoć profesora bilogije Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec i prof. Željke Kadi koja je zaslužna za većinu dosadašnjih spoznaja o ovim vrstama.

Završni događaj i predstavljanje radova održat će se u lipnju iduće godine u Rumunjskoj.

Najnovije