Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u Tehničkoj školi Čakovec

Treću godinu za redom, naša škola uključila se u obilježavanje svečanosti Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Bila je to prilika da nas posjeti fra Marko Pustišek u ime Župe sv. Nikole čijoj smo pastoralnoj brizi povjereni. Za pripremu ove svečanosti učenici su animirani na satu vjeronauka. Naglasak ovogodišnje svečanosti bio je na osvještavanju vrijednosti bioraznolikosti, nasuprot upotrebe GM usjeva. Učenici su dali doprinos skupljanjem plodova jabuka starih sorti koje su u voćnjacima  uzgajali njihovi djedovi i bake.

U aranžiranju prigodnog stola sudjelovali su učenici, vjeroučitelji i knjižničarke. Proslava je dogovorena za 12. listopada. Razrednik 3.S1 Marijan Murković iznio je zanimljiv prijedlog u dogovoru s fra Markom. Želio je da nam fra Marko približi dane koje je proveo u misijama u Peruu. Glazba i fotografije koje nam je za tu priliku pripremio bile su dirljive. Njegovo srce, puno iskrene zauzetosti za te ljude, zagrijalo je i naša srca. Posvjedočio nam je svoju veliku želju da život tih ljudi promijeni nabolje.

Radi se o vrlo vrijednoj djeci koja žele pohađati školu, a nije im teško vrijeme odvojiti za pomoć u gradnji nastambi i škole, uzgoj domaćih životinja… Cijena njima potrebnog pribora za jednu školsku godinu iznosi samo dvanaest kuna. Vidjeli smo njihov jednostavan, a nimalo lak život. Situacija u kojoj nemaju hranu za taj dan za njih nije vrijedna čuđenja. Oni je prihvaćaju skromno i nastavljaju dalje. Nadam se da nećemo biti jedina škola koja će se financijski pomoći misionarima u Peruu.

Svečanost je završila blagoslovom kruha, jabuka, lješnjaka i drugih suhih plodova kojima smo se i počastili. (Lovro Kovačić, 2.ET2)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije